Târgu-Jiu: Anamaria Cîrlig, matematiciana care pictează cu pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevă de excepţie, medaliată cu aur la Concursul Naţional de Evaluare, îşi dă măsura talentului în faţa şevaletului, vernisându-şi deja prima expoziţie personală.

Şi-a uimit părinţii, cunoscuţii şi profesorii cu talentul său înnăscut şi simţul artistic, realizând desene remarcabile fără să fi fost nevoie să ia vreodată lecţii de specialitate. Un copilminune, aşa o descriu cei mai mulţi pe eleva dintr-a VI-a. „Părinţii spun că aş fi avut nişte mătuşi din partea bunicilor care ar fi fost pictoriţe, dar eu nu le-am cunoscut“, mărturiseşte Anamaria.

Prima expoziţie, vernisată la şcoală

Avea doar câteva luni când a început să decoreze pereţii camerelor cu creioane colorate. La un an, putea deja să reproducă imagini din desenele animate, iar la şapte învăţase să folosească primele programe de grafică. Acum desenează în cărbune şi pictează în ulei, pe pânză, preferând peisajele. „Am o întreagă colecţie de desene în cărbune şi de portrete în creion. Sunt zeci de lucrări, pe lângă cele pe care le-am dăruit bunicii şi prietenilor mei. În vacanţa de vară am realizat un tablou cu imagini din Veneţia, cu clădirile vechi, apa, gondolele şi Palatul Dogilor, unul dintre simbolurile oraşului. Este o pictură în ulei la care am lucrat aproape două luni, dar sunt mulţumită de rezultat“, povesteşte mica artistă. Anul trecut a avut ocazia să verniseze prima sa expoziţie personală, la şcoală, lucrările fiind apreciate de colegi şi de dascăli. Cealaltă mare pasiune a Anamariei, premiantă din clasa I, este matematica. Anul trecut a participat la competiţia interjudeţeană „Discipolii lui Pitagora“, reuşind să se claseze a treia. La etapa pe judeţ a Concursului Naţional de Evaluare în Matematică a câştigat medalia de aur, iar la ediţia de anul acesta a obţinut premiul III. A luat parte şi la concursuri de creaţie literară, primul fiind „Tinere Condeie“, unde a luat locul II la faza locală, dar şi-a trecut în palmares şi premiul I la concursul judeţean „Micii Biologi“.

A învăţat singură limba japoneză

În plus, a participat şi la o serie întreagă de competiţii sportive. În 2004, părinţii au înscris-o la cursurile de tenis de câmp organizate la Clubul Sportiv Şcolar Târgu-Jiu. Timp de doi ani a făcut tenis de performanţă şi a câştigat cupa primăriei la simplu, de două ori consecutiv. Anamaria este atrasă şi de studiul limbilor străine, trecându- şi în cont o realizare absolute uluitoare: a învăţat singură japoneza, de pe internet. A început mai mult din joacă, de la pasiunea sa pentru manga, faimoasele benzi desenate ale niponilor, şi pentru melodiile cantata de trupele rock din Ţara Soarelui Răsare. În prezent,  ştie să vorbească şi să scrie aproape la perfecţie în japoneză. „Ştiu că, la prima vedere, pare o limbă foarte dificilă, încurcată. Mulţi o consideră aşa, dar pe mine m-a atras încă de la început forma literelor“, explică Anamaria Cîrlig.

Care este cea mai mare dorinţă a ta?


Vreau ca, într-o zi, să ajung o pictoriţă renumită. Am şi un ideal, acela de a-mi vedea propriile lucrări pe simeze, la o expoziţie din Tokio, asta pentru că mă simt atrasă de cultura şi arta din Japonia.

 Ai învăţat singură japoneza. Mai cunoşti vreo altă limbă?

Da, ştiu să vorbesc bine şi engleză. Am început să mă pregătesc încă de pe acum pentru a-mi îndeplini un alt vis al meu, acela de a studia în Marea Britanie, la Oxford.


Ce-i place: Sportul şi muzica. Ascultă mai ales melodiile rock cântate de formaţiile nipone. Adoră să deseneze clădiri vechi, dar şi peisaje. Petrece mult timp la calculator, comunicând, pe site-uri de socializare, cu elevi din Japonia.

Ce nu-i place:  O mâhneşte nedreptatea, dar şi faptul că societatea nu este interesată de  promovarea tinerilor talentaţi. Nu suportă persoanele care nu îi respect pe cei din jur. Nu-i place
să se laude sau să iasă în evidenţă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite