Târgu-Jiu: Ana-Maria Ciolacu, psihologul pasionat de quilling

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de psihologie, pian şi fotografie, Ana-Maria şi-a găsit timp pentru un nou hobby. Quillingul este o artă de rulare a hârtiei, care necesită foarte multă răbdare, calitate care o desăvârşeşte pe Ana-Maria.


Timp de opt ani de zile, Ana-Maria Ciolacu a studiat pianul, la Şcoala de Muzică, având-o ca profesor pe Elisabeta Cocheci. „Părinţii mei au dorit să ne ocupe timpul, şi mie, şi fratelui meu. După ce m-au înscris în clasa întâi la şcoală, am mers şi la o audiţie la Şcoala de Muzică. Mergeam de două ori pe săptămână. Am continuat, pentru că bunicul meu mi-a cumpărat o pianină. Având instrumentul acasă, am avut mult mai mult timp să exersez. Cânt şi acum, pentru că la serviciu, unul dintre programele de recuperare pe care le folosesc pentru copiii cu dizabilităţi din cadrul Centrului de Plasament este meloterapia. Practic, metoda constă în audiţii muzicale, cu scopul dezvoltării unor stări afective pozitive, reducerii tensiunilor şi agresivităţii. Organizez şi activităţi la pianină, copiii reacţionează foarte bine. La serbări, copiii interpretează scurte melodii la pianină“, spune aceasta. Ana- Maria lucrează ca psiholog şi se ocupă de recuperarea a 30 de copii şi tineri. „Când eram în clasa a noua, tatăl meu, care a lucrat în cadrul Armatei, a urmat un curs de psihologie. Mie mi-a revenit sarcina să îi duc o carte de psihologie, pe care am răsfoit-o şi apoi am citit-o în 48 de ore. Atunci m-am îndrăgostit de domeniul de cercetare al psihicului uman, motiv pentru care am urmat şi Facultatea de Psihologie-Sociologie“, adaugă Ana-Maria. Pentru câteva luni, a predat psihologia, imediat după angajându-se la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, unde lucrează şi în prezent.


Premiată la Târgul Meşterilor Populari


Cea mai nouă pasiune este quillingul, metodă pe care Ana-Maria o foloseşte pentru realizarea bijuteriilor şi felicitărilor.

image

  „Am descoperit o fotografie a unei felicitări pe internet, pe care am mărit-o încât să văd cum este realizată. Nu am ştiut atunci despre tehnica acelei felicitări şi am încercat singură. Apoi, am descoperit pe internet această tehnică. Quilling este o tehnică de rulare a hârtiei folosită de vechii egipteni din Egiptul Antic, dar şi de măicuţe în mănăstirile din Franţa şi Italia şi doamnele din înalta societate. Folosesc carton colorat, lipici, lac adeziv pentru tratarea cartonului, accesorii pentru bijuterii şi multă imaginaţie. Creez coliere, cercei, broşe, inele, mărgele, brelocuri şi felicitări. Prima dată când le-am expus a fost la Târgul de Mărţişor. Am avut foarte mare succes, toată lumea m-a întrebat cum sunt făcute. Au urmat apoi alte două târguri ale meşterilor populari, unde m-am bucurat de acelaşi succes, la utimul târg primind şi un premiu pentru podoabe confecţionate manual. Am participat şi la Târgul Meşterilor Populari din Mamaia. Vreau să îmi deschid o firmă şi un magazin de desfacere pentru a prezenta aceste produse“, încheie Ana-Maria Ciolacu.


Ce înseamnă fotografia pentru tine?


Fotografia este o altă pasiune a mea. Făcând o fotografie, încerc să fur timpului câte o fărâmă de realitate pe care o pot păstra o perioadă de timp mult mai mare. Fotografiez în special peisaje şi detalii. Am făcut câteva zeci de mii de fotografii până acum, pe care le am arhivate pe suport electronic.


Ce realizări profesionale ai avut?


Cea mai mare realizare profesională a mea este Iulia, fetiţa pe care am cunoscut-o în momentul în care m-am angajat. Avea aproape cinci ani atunci şi era un copil care nu vorbea, nu mergea, nu avea autonomia personală formată. În momentul de faţă, Iulia este elevă în clasa a cincea a Şcolii Speciale, merge, vorbeşte şi participă la activităţi ocupaţionale.


Ce-i place


„În primul rând, să lucrez cu oamenii. Îmi place să ascult muzică, în special clasică şi folk, muzică veche, franţuzească şi de film. Ador să călătoresc împreună cu soţul meu, am văzut aproape toată Europa, până în prezent. Cel mai mult mi-au plăcut Veneţia şi Paris, unde îmi doresc să mă reîntorc de câte ori o să am ocazia.“


Ce nu-i place


„Urăsc să fiu minţită sau manipulată. Nu suport să mi se spună ce să fac şi să mi se dea sfaturi. «Nu-mi daţi sfaturi, ştiu să greşesc şi singură», asta le spun celor care vor să îmi dea sfaturi. Nu îmi place să îmi fie subestimate calităţile şi să nu fiu apreciată la adevărata mea valoare.“


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite