Târgu-Jiu: Amos Moruşcă sculptează paşoptişti în lemn de fag

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştie să transforme lemnele de foc în obiecte de artă. A sculptat mii de fi gurine, pe care le-a expus în mai multe localităţi din ţară, unele fiind cumpărate de străini.

Soarta l-a purtat prin mai multe locuri din ţară. A absolvit Liceul Avram Iancu din Hunedoara, apoi Facultatea de Mecanică din Timişoara, după care a lucrat ca inginer la Uzina Mecanică Sadu, timp de 28 de ani. Amos Moruşcă provine din judeţul Alba, acolo unde singur a învăţat secretele sculpturii în lemn. Comuna Întregalde, unde a copilărit, este o zonă în care se practică din bătrâni acest meşteşug.

Italieni şi nemţi printre clienţi

Din mâinile sale au ieşit câteva mii de figurine de mici dimensiuni din lemn de fag şi nuc, ce înfăţişează reprezentanţi ai paşoptismului sau chipuri de oameni supăraţi, trişti, zâmbitori sau gânditori. „Fagul şi nucul sunt cele mai bune esenţe, pentru că nu crapă. De pildă, dudul crapă în timp, iar lemnul de cireş face mici găuri în lucrare. Crengile sau rădăcinile de fag le procur din pădure. Muncesc de obicei trei sau patru ore la o lucrare şi folosesc toporul, briceagul, dalta şi ferăstrăul. Trebuie să ai imaginaţie bogată, dexteritate şi plăcere în a le face. Multe obiecte din lemnele care de obicei se folosesc pentru a face focul au fost valorificate la un magazin din Timişoara. Au cumpărat chiar şi nemţi şi italieni. Când lucram la uzină, confecţionam şi tablouri din mase plastic sau din cupru. Multe dintre ele le-am păstrat“, mărturiseşte Amos Moruşcă. De când este la pensie, meşterul se dedică şi mai mult sculpturii.



Figurinele din lemn, vândute în târgul auto

În prezent, locuieşte în comuna gorjeană Turcineşti, unde are un mic atelier de sculptură. Obiectele din lemn le vinde cu 35 de lei bucata la târgul de maşini din municipiul Târgu-Jiu. Creaţiile sale s-au regăsit şi pe timpul lui Ceauşescu la diverse expoziţii din Craiova, Târgu-Jiu şi Bumbeşti-Jiu. Amos Moruşcă şi-a îmbodobit locuinţa chiar şi cu câteva obiecte de mobilier făcute de el.

image
image

Meşterul a realizat un scaun din crengi de copac şi postavă din lemn

Pentru că stă la casă, şi-a amenajat şi o frumoasă grădină cu flori şi pomi fructiferi, pe care singur i-a altoit. Prispa a construit-o din piatră, iar pentru florile exotice a realizat jardiniere din ciment, în diferite modele. Este un om activ şi gospodar şi nu poate sta locului nici măcar cinci minute.

A scris poezii de dragoste

A început să scrie versuri de dragoste încă din timpul liceului. Recunoaşte că la literatură era talentat. „Am scris proză şi versuri pentru diverse ziare şi reviste literare, printre care «Luceafărul», «Ramuri», «Tribuna», «Columna» şi «Literatorul»“, încheie meşterul Moruşcă.

Aţi publicat cărţi de poezie?

Am publicat un singur volum de poezii de dragoste, în anul 1999, sub pseudonimul Romulus Roca. Manuscrisul a fost premiat la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură Tudor Arghezi.

Cu ce vă ocupaţi în timpul liber?

Când nu sunt în atelierul de sculptură, mă ocup de colecţionarea vaselor din alamă şi cupru. Ultima dată când am fost în târgul auto, am achiziţionat un obiect din alamă în formă de pisicuţă, dar şi nişte halbe nemţeşti din sticlă.

Ce-i place: Să gătească. De cele mai multe ori inventează feluri de mâncare delicioase, dar preia reţete şi din diverse emisiuni despre gătit. Cel mai bine prepară murăturile. Îi plac excursiile la munte, adoră viaţa la ţară şi liniştea.

Ce nu-i place: Să pescuiască sau să sacrifi ce animalele. Are găini de zece ani şi le creşte doar pentru ouă, spunând că îi este greu să le taie. Iubeşte mult necuvântătoarele, drept dovadă stând faptul că acasă are trei căţeluşi şi o pisică. Ultima căţeluşă adpotată a fost botezată Lady Gaga.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite