Târgu-Jiu: Alunecările de teren fac ravagii în Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de localnici din comunele Roşia de Amaradia, Negomir şi Vladimir trăiesc un adevărat calvar de câteva zile.

La scurt timp după ce s-a topit zăpada au fost reactivate alunecările de teren care s-au produs în urmă cu câţiva ani, iar sătenii se tem că nu vor mai avea un acoperiş deasupra capului.

image

Alarmantă este situaţia de la Negomir, unde două adăposturi de animale din satul Artanu au fost demolate, întrucât  malul de pământ s-a apropiat cu repeziciune. „Sunt în drum spre Bucureşti ca să cer fonduri pentru lucrările de consolidare. Avem veşti bune de la meteorologi, am înţeles că nu va mai ploua. Acum, alunecările de teren avansează cu un metru pe zi. S-a ajuns foarte aproape de gospodării, la 20 de metri. De aproximativ 25 de miliarde de lei vechi ar fi nevoie pentru aceste lucrări. Trebuie să facem urgent un zid de sprijin”, a spus Ion Gruescu, primarul din Negomir.

„Case crăpate, drumuri scufundate”

Şi în satul Stejaru, din comuna Roşia de Amaradia, oamenii sunt disperaţi.

image

„Alunecarile de teren s-au reactivat în satul Stejaru, unde o casă este crăpată în aşa fel încât nu mai poate fi locuită. Familia respectivă a primit o locuinţă cu două camere la Cojani. Mai este peste drum o altă casă la fel de crăpată, în care locuieşte o femeie singură. Aceasta nu vrea să plece, trebuie să vedem ce e de făcut. Trebuie să fie neapărat consolidat zidul de sprijin. A venit o comisie şi a văzut situaţia, drumul a fost afectat pe o distanţă de 80 de metri, practic s-a produs o  o scufundare. Am pus şi balast, dar degeaba, noi înălţăm şi el se duce”, a precizat Cristinel Ciocan, viceprimarul comunei Roşia de Amaradia. „S-a făcut praf tot. Se huruie casa pe mine, dar unde să mă duc?”, întreabă o femeie care trăieşte într-o casă dărâmată de alunecările de teren.

S-a rupt drumul la Vladimir

Pe Drumul Comunal 44 din satul Frasinu, al comunei Vladimir, se circulă pe o singură bandă, tot din cauza unei alunecări de teren.

image

„Sperăm să fim sprijiniţi cu un million de lei pentru consolidarea acestui drum. La ora actuală, circulaţia se desfăşoară pe un singur sens, pe o distanţă de 60 de metri. Două case din stânga şi din dreapta drumului sunt fisurate”, a declarat Aurel Băcanu, primarul din localitate.

Autorităţile judeţene cer bani de la Guvern pentru lucrări de consolidare în zonele afectate.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite