Târgu-Jiu: Alunecări de teren la Negomir: „Casele riscă să fie înghiţite de pământ!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Gruescu, primarul din localitate, susţine că zece gospodării din satul Artanu sunt în pericol din cauza unei alunecări de teren. Autorităţile judeţene cer bani de la Guvern pentru realizarea unor lucrări de consolidare în zona afectată.

Azi-noapte a avut loc o reactivare a alunecării de teren care s-a produs în luna februarie a anului trecut, iar sătenii nu mai au linişte şi se tem că gospodăriile vor fi înghiţite de pământ.

„Alunecă mereu şi sunt în pericol 10 gospodării din satul Artanu, unde au fost şi anul trercut probleme. Ploile, zăpada, apa acumulată au dus la alunecări de teren. Au fost  acolo toţi factorii de decizie şi s-a întocmit un proiect pentru fondurile necesare, pentru că avem nevoie urgent de un zid de sprijin. Deocamdată s-a ajuns foarte aproape de gospodării, primele două case sunt la 30 de metri de aceste alunecări. Nu am dormit toată noaptea. Oamenii riscă să le fie înghiţite casele de pământ. A fost afectat drumul, cablul,reţelele de telefonie. De aproximativ 20 de miliarde de lei vechi ar fi nevoie pentru salvarea din această situaţie, după cum a stabilit proiectantul”, a spus Ion Gruescu, primarul din Negomir.

La faţa locului a ajuns astăzi  Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, fiind însoţit de reprezentanţi ai Inspectoratul Judeţean în Construcţii şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

„S-a constatat că, în noaptea de 14 spre15 martie 2011, în satul Artanu, cătunul Valea Artanului, a avut loc o reactivare a alunecării de teren produsă în luna februarie 2010, constând în deplasarea a circa 5.000 de metri cubi de pământ pe o suprafaţă de aproape două hectare. Masa de pământ a ajuns la aproximativ 30 metri de gospodăriile aflate în zonă, punând în pericol rezistenţa a circa 10 locuinţe împreună cu anexele gospodăreşti aferente, a drumului sătesc DS 46, a reţelei de joasă tensiune şi a reţelelor de telefonie şi cabul TV. Comisia a încheiat o notă de constatare în care au fost dispuse măsurile de monitorizare în continuare a fenomenului, reactualizare a documentaţiei pentru «consolidare terasamente pe DS 46, sat Artanu» . Instituţia Prefectului Judeţului Gorj împreună cu Consiliul Judeţean Gorj va iniţia un proiect de hotărâre de Guvern pentru obţinerea finanţării necesare executării lucrărilor de consolidare în zona afectată”, a anunţat Alina Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite