Târgu-Jiu: Aida Opîrlesc a învăţat origami de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aida Opîrlesc arătă câteva din creaţiile personale
Aida Opîrlesc arătă câteva din creaţiile personale

Transformă hârtia în ornamente decorative. A învăţat de pe internet să confecţioneze origami şi felicitări tridimensionale, iar acum, de Sărbători, face îngeraşi şi Moşi Crăciuni.

Ce îi place: Muzica. Aidei îi place să asculte rock-ul. Adoră desenul şi sporturile de sezon. Se pricepe foarte bine să skieze şi să înoate. În fiecare an merge împreună cu părinţii la mare şi la munte. Tatăl ei este cel care a învăţat-o să înoate şi să skieze.
Ce nu-i place: Să-şi facă ordine în cameră. Îi place să-şi vadă creaţiile înşirate peste tot. Nu suportă minciuna şi nu-i place când cade internetul, de unde consideră că poate descoperi multe lucruri frumoase şi utile.

ADS:Spui că îţi place să desenezi, urmezi cursuri în acest sens?
A.O.: Da, sunt înscrisă de mai bine de un an la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu. De când eram mică îmi plăcea să desenez animale, portrete şi peisaje din natură.

ADS:De unde îţi procuri materialele pentru origami?
A. O. : Hârtia glasată şicartonul colorat le găsesc la magazinele de profil din oraş. Dar hârtia specială din origami nu o pot găsi decât în Bucureşti sau Arad. Acolo sunt magazine cu produse aduse din Japonia.  

Aida Opîrlesc a învăţat să transforme hârtia în minuni chiar de pe internet. „Anul trecut, într-o seară, mă plictiseam în casă şi m-am hotărât să intru pe internet. Am găsit mai multe obiecte din hârtie transformate în diverse forme. Toată această artă se numeşte origami şi provine din Japonia. M-a fascinat kusudama, o bilă foarte rezistentă, colorată şi interesantă. Am învăţat toţi paşii care trebuie urmaţi pentru obţinerea unui origami“, îşi aminteşte Aida Opîrlesc. Tânăra crede că moşteneşte  acest har de la bunicile ei care, la rândul lor sunt pasionate de croşetat şi confecţionat goblenuri. Aida se pricepe să coase goblenuri cu personaje din desene animate şi să lucreze fulare.

Bufniţă din origami, primul obiect


 Prima dată a făcut o bufniţă din hârtie, pe care Aida o păstrează şi acum, iar cel de-al doilea obiect a fost un păun. Îi place să confecţioneze trandafiri, fluturaşi şi inimioare din hârtie colorată. Este înscrisă pe singurul forum de origami din România. De multe ori intră în conversaţie cu persoane profesioniste din ţară cu care schimbă idei şi păreri. Aida are doar 14 ani şi îşi doreşte să devină profesionistă în origami. „Este o adevărată pasiune pentru mine. Trebuie urmaţi câţiva paşi, primul constă în împărţirea unei hârtii colorate în 32 de dreptunchiuri care ulterior trebuiesc  decupate şi împăturite sub forma unui triunghi. Pasul doi constă în aranjarea pieselor astfel încât să ia forma dorită, fie că este un păun sau o kusudamă. Când fac origami mă relaxez. Există o legendă foare interesantă în acest sens. O fetiţă din Japonia a fost expusă radiaţiilor în urma bombardării Hiroshimei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Fetiţa a crezut că dacă va face o mie de cocori din hârtie se va vindeca, dar a murit de leucemie. În amintirea ei, în Parcul Păcii din Hiroshima, a fost ridicată o statuie cu o fetiţă care ţine în mână un cocor“, povesteşte Aida.  Are deja o expoziţie de obiecte decorative din hârtie la o librărie din centrul municipiului.

Felicitări 3D pentru luna femeilor

Tot cu ajutorul internetului a descoperit pasiunea pentru realizarea felicitărilor tridimensionale. De Valentin’s Day vrea să realizeze felicitări cu inimioare, iar în luna martie felicitări care vor scoate în evidenţă flori de primăvară. Fiind pasionată de computer şi internet, Aida ştie să realizeze site-uri web. „Am câştigat în urma unor concursuri de software şi pagini web medalie de aur la nivel judeţean şi o medalie de bronz la nivel naţional“, încheie Aida Opîrlesc, încrezătoare în şansele sale de reuşită.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite