Târgu-Jiu: Află părerea unui psiholog despre elevul care şi-a ameninţat profesorul cu pumnul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul elevului de la Grupul Şcolar Bârseşti, care îşi ameninţă profesorul cu bătaia, a intrat şi în atenţia psihologilor gorjeni.

Specialiştii spun că lipsa de încredere în forţele proprii şi teama de a nu-şi dezamăgi părinţii îi determină pe elevi, de multe ori, să aibă un comportament violent.

„Fenomenul violenţei şcolare este extrem de complex, iar la originea lui se află o multitudine de factori, de aceea nu putem afirma că rădăcinile ei trebuie căutate doar în interiorul şcolii. Elevul pus în situaţia de învăţare trăieşte o profundă stare de angoasă, îi este frică să nu-şi decepţioneze părinţii sau profesorii, îşi pierde încrederea în capacitatea de a reuşi şi încrederea în sine. Acesta este momentul în care pot să apară conduite violente care se traduc prin depresie, spirit de revanşă, dispreţ către alţii, manifestări de provocare.

„Sunt numeroşi elevi care suferă ca urmare a judecăţilor negative ale profesorilor"

Stilurile de conducere a elevilor prin practici autoritare acumulează tensiuni şi frustrări ce determină comportamente agresive şi ostile faţă de profesori. Sunt numeroşi elevi care suferă ca urmare a judecăţilor negative ale profesorilor corelate cu ale părinţilor,  pentru că ele vin să întărească propriul lor sentiment de lipsă de încredere în forţele propriii. Acest dispreţ interiorizat  corelat cu teama de persecuţie poate antrena un ansamblu de consecinţe în plan comportamental:  lipsă de comunicare, pasivitate la lecţie, perturbarea lecţiilor, atitudine ostilă sau provocatoare”, a precizat Maria Tomescu, psiholog clinician specialist şi psihoterapeut.

Marius Cucăilă, un elev de clasa a IX-a, în vârstă de 16 ani, din cadrul Grupului Şcolar Bârseşti, a fost filmat pe 6 aprilie în timp ce s-a răstit, a ridicat pumnul, a vorbit vulgar şi a mişcat de catedră atunci când dascălul a vrut să-i pună nota 2 în catalog. Secvenţa a fost filmată de o elevă şi ulterior a fost postată pe YouTube.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite