Târgu-Jiu: Adrian Preda, olimpic la istorie, colecţionar de monede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Preda
Adrian Preda

Elevul de la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu a participat la redactarea unor cărţi istorice, iar în timpul liber colecţionează reviste ştiinţifice şi bani vechi.

De mic şi-a dorit ocarieră de poliţist pentru că era atras de pistoale. Chiar avea arme de jucărie cu bile şi îi plăcea să se joace de-a soldaţii şi teroriştii. Pasiunea pentru istorie i-a fost insuflată din clasa a II-a de către doamna învăţătoare Emilia Taşcău, de la Şcoala Generală Constantin Săvoiu, sfătuindu-i pe Adrian şi pe colegii săi să citească „Povestirile Istorice“ scrise de Dumitru Almaş.

Impresionat de lecţiile cu dacii şi romanii

Cred că este o pasiune nativă, dar în clasa I m-a impresionat o lecţie despre daci şi romani şi acest lucru m-a făcut să fiu şi mai mult interest de trecutul omenirii. Am început să aprofundez tot mai mult această materie, iar în clasa a VIII-a am debutat la olimpiadele şcolare în acest profil, obţinând locul V pe judeţ“, povesteşte Adrian Preda. Tânărul a avut rezultate deosebite fiind premiant în toţi anii. În clasa a X-a a debutat şi la etapa naţională a olimpiadei de istorie, obţinând un punctaj bun, iar anul acesta a obţinut menţiune la Alba Iulia. „Cea mai interesantă parte a istoriei mi se pare cea legată de cel de-Al Doilea Război Mondial“, mărturiseşte elevul. Adrian colecţionează obiecte legate de trecut, printre care monede, cea mai veche datând din 1859. Anul trecut a participat la concursul naţional „Memoria Holocaustului“, la care a obţinut locul II la nivel judeţean. A participat la redactarea unor cărţi şi reviste cu caracter istoric. A publicat articole despre simbolistica limbajului în lagărele naziste şi cauzele celui de-Al Doilea Război Mondial în revista de istorie a liceului, „Historia CNET“.

Inspirat de Winston Churchill

A început să deseneze şi soldaţi echipaţi de luptă. „Printre personalităţile istorice care care mă inspiră este şi Winston Churchill, mai ales cuvintele sale «We shall never surrender». După principiile acestea mă ghidez şi eu în viaţă. Nu mă las niciodată în faţa obstacolelor“, mărturiseşte Adrian. Recent, a descoperit şi pasiunea pentru filosofie, în special cea germană. Este interesat şi de cultura japoneză, atrâgându-l în special samuraii legendari şi săbiile lor, considerate cele mai puternice arme din lume în perioada Japoniei Medievale. În următorul an şcolar şi-a propus să devină primul din ţară la istorie. Este membru al Cercului Cultul Eroilor, filiala Gorj, şi este nelipsit de la manifestările cu caracter istoric organizate de reprezentanţii liceului şi ai oraşului.


Ce facultate vrei să urmezi?

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, iar mai târziu mi-ar plăcea să mă orientez spre o carieră diplomatică.

Ce îţi doreşti cel mai mult în viaţă?

Bunăstare, care constă în realizare profesională şi personală. Cea de-a doua dorinţă este să ajung la conducerea ţării, să o salvez din impasul în care se află în prezent.

Ce-i place: Muzica hip-hop, călătoriile în natură şi jocurile pe calculator cu temă istorică. Timpul liber îl petrece alături de prieteni, în oraş. În general, apreciază la oameni puterea de muncă, ambiţia şi modul cum gândesc.

Ce nu-i place: Neseriozitatea, oamenii falşi care par ceea ce nu sunt în realitate şi lenea. Nu-i plac matematica, ştiinţele exacte, nici să meargă în cluburi. De asemenea, îl întristează să vadă că oamenii manifestă dezinteres pentru istorie.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite