Târgu-Jiu: Adolescentul cooptat în orchestra Lyra Gorjului visează să aibă propriul corn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A descoperit pasiunea pentru instrumentele de suflat cu ajutorul fratelui său, care îi predă la şcoală cursuri de trompetă şi corn. Daniel Dumitrescu a obţinut numeroase premii la concursurile de interpretare instrumentală din ţară şi a fost cooptat la spectacolele orchestrei „Lyra Gorjului“.

Daniel avea şapte ani când s-a hotărât să facă ceva serios în viaţă şi, observând că fraţii săi şi-au descoperit pasiunile, s-a gândit că şi el trebuie să aibă un talent. „M-au înscris părinţii la Şcoala de Muzică, iar când aveam probleme, la orice materie, fratele, Florin, meu îmi era aproape şi mă ajuta. În clasa a III-a a venit ca profesor de trompetă la mine la şcoală. Cântam la pian, dar mă lua la orele lui şi mai cântam la trompetă“, declară tânărul muzician. Acesta a cochetat cu pianul,trompeta, vioara şi chitara, pentru ca, în urmă cu un an, să încerce să cânte şi la corn, de atunci fiind de nedespărţit de acest instrument. „Corn nu fac decât de un an, mai exact din clasa a VIII-a, din semestrul doi. Mi-a plăcut mai mult cornul şi i-am insuflat această pasiune şi fratelui meu mai mic. Din cei 12 fraţi, doar patru au ales să facă altceva în afară de muzică. Avem acasă flaut, trompetă, vioară, chitară şi pian, dar studiem pe rând“, mărturiseşte elevulLiceului de Muzică.

A obţinut locul doi pe ţară

Daniel are acum 15 ani şi este elev în clasa a IX-a la Liceului de Muzică şi Arte Platice «Constantin Brăiloiu» din Târgu-Jiu, iar în clasa a VI-a a participat prima dată la olimpiada de interpretare instrumentală, unde a reuşit să obţină locul II. „În clasa a IV-a, am participat la prima olimpiadă intitulată «Olimpiada de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice», la fata zonală, unde am luat locul II. În clasa a V-a, am luat locul I şi o sută de puncte şi am mers la faza naţională, la Suceava, dar la trompetă, reuşind să iau locul doi pe ţară. De atunci, particip în fiecare an la olimpiadă. Întotdeauna, înainte să mă urc pe scenă, îi cer lui Dumnezeu să mă ajute şi am credinţa că mă ajută“, spune adolescentul târgujian.

Cântă în orchestra Lyra Gorjului

Deşi studiază doar de un an la corn, acest instrument muzical mai special l-a ajutat să devină celebru în oraşul lui Brâncuşi şi nu numai. „Am cântat şi la orchestra Lyra Gorjului. Imediat după ce m-am apucat de corn, profesorul de pian Florin Berculescu, dirijorul de la Lyra Gorjului, m-a invitat să cânt la un concert de cameră. Mi s-a părut frumos. Apoi m-au chemat şi alţi dirijori. Anul acesta, Ilie Cetean, dirigintele meu, a dirijat concertul de anul acesta şi m-a chemat şi pe mine cu cornul“, declară Daniel Dumitrescu. Radovan Vlatkovic este instrumentistul său favorit şi visează ca în viitor să devină celebru, dar peste hotare. „Aş vrea să merg dincolo şi să intru într-o orchestră. Se plăteşte mai bine şi e nivelul de trai mai bun. Nu ştiu deocamdată unde o să merg în străinătate, probabil în Austria. Părinţii sunt cei care mă susţin în tot ceea ce fac“, încheie tânărul muzician.

Ce-i place:

„Ador să călătoresc şi să merg în excursii. Îmi place să mă plimb şi să fiu în mijlocul naturii. Atunci când am timp, joc fotbal şi tenis de masă, deşi nu sunt înscris la niciun club. Îmi place să cânt, iar instrumentul meu preferat este cornul, un instrument muzical de suflat. La şcoală fac pian secundar, iar fratele meu este profesorul meu. El predă trompetă, dar mie mi-a plăcut cornul”.

Ce nu-i place:
„Nu suport să fiu minţit sau să fiu bârfit. Detest să fiu tras la răspundere pentru anumite lucruri pe care nu le-am făcut eu. Nu-mi place să merg prin cluburi, pentru că sunt mai liniştit şi cu credinţă în Dumnezeu. Dacă vreau să ies undeva cu prietenii, merg în parc”.

Ce te-a determinat să alegi cornul?

De mic copil îl ascultam pe fratele meu cum cânta la trompetă şi îmi plăcea foarte mult. El asculta diferiţi instrumentişti, printre care se numărau şi cei care cântau la corn şi îmi dădea detalii despre fiecare în parte. Când auzeam o cadenţă sau un solo, îmi spunea ce instrument era şi cel mai mult mi-a plăcut cum se auzea cornul. La început am cântat la trompetă, dar am hotărât, în urmă cu un an, să studiez la corn.

Ai acest instrument acasă?

Deocamdată cânt la cornul şcolii, dar vreau să am unul, numai al meu. Deocamdată nu dispun de bani şi sper ca pe viitor să pot să-mi cumpăr unul. Costă 3-4 mii de euro, unul pentru începători. Îl mai iau şi acasă pe cel de la şcoală, dar studiez mai mult la şcoală, pentru că stau la bloc. Studiez cam două-trei ore pe zi. Radovan Vlatkovic este instrumentistul meu favorit, dar ascult şi trompetişti celebri.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite