Accidentele, prevenite cu pliante şi banderole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii, autorităţile locale şi judeţene, împreună cu patru asociaţii din Gorj au desfăşurat ieri campania intitulată „10 August- O zi fără evenimente rutiere”. În loc de amenzi, şoferii maşinilor de lux, ale celor autohtone şi pietonii au primit recomandări şi banderole, fiind sfătuiţi să respecte regulile de circulaţie pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

Acţiunile organizate la iniţiativa Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulatie au început ieri-dimineaţă, la intrarea în oraş, în centru, la intersecţia de la Parângu şi în zonele cu trafic intens din municipiul Târgu-Jiu. „Ne-am propus ca 10 august să reprezinte o zi fără accidente rutiere. Împreună cu mai multe ONG-uri şi cu sprijinul reprezentanţilor Serviciului Poliţiei Rutiere Gorj am încercat să sensibilizăm participanţii la trafic de importanţa acestei zile. Începând cu ora 10.00 s-au împărţit pliante şi s-au pus banderole albe la mână. Am vrea să continuăm şi poate să depăşim o performanţă. Anul acesta, în primele şase luni am avut 17 zile consecutive în care nu au fost accidente grave de circulaţie. Ne dorim să nu avem o lună, poate tot anul, sperăm să contribuim astfel la acest lucru”, a declarat Marian Popa, directorul general al Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie.

Şoferii opriţi în trafic de poliţişti au fost anunţaţi că nu trebuie să prezinte documentele, ci doar să asculte cu atenţie sfaturile pentru prevenirea accidentelor. „A fost marcată la nivel naţional această zi. Au fost adresate recomandări preventive participanţilor la trafic. La nivelul judeţului Gorj, cele mai multe accidente rutiere au loc pe fondul indisciplinei pietonilor, al vitezei neadaptate la condiţiile de drum şi al conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, precum şi din cauza neacordării de prioritate pietonilor aflaţi în traversarea străzii. Tocmai aceste categorii de participanţi la trafic au fost vizate de acţiunile desfăşurate atât în mediul urban, cât şi pe drumurile publice din mediul rural”, a adăugat Lucian Brâncuşi, inspector în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Gorj. Printre cei opriţi în trafic s-a numărat şi Dorin Taşcău, directorul Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu. „Sperăm să nu mai fie accidente. Sunt multe cauze care ţin şi de oameni, dar şi de drumuri”, a precizat acesta. Iniţiativa a fost salutată atât de şoferi, cât şi de pietoni. „Acţiunea este foarte bună. Cred că aceste evenimente au loc şi din cauza infrastructurii. Atenţia în trafic este foarte importantă. Eu nu am fost implicat niciodată într-un accident rutier”, mărturiseşte Emilian Dolan, un târgujian în vârstă de 55 de ani.

Pietonii cer prudenţă din partea şoferilor

„Poate vor înţelege şi şoferii că mai există şi pietoni care au nevoie de înţelegere în trafic. Ţi-e frică să mai treci strada, chiar dacă eşti pe trecere. Au fost atâtea nenorociri. Poliţia îi mai sperie, de aceea e bine să fie întotdeauna un agent în stradă”, declară Ionela Petru, o pensionară de 69 de ani.

Evenimentul organizat de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulatie, filiala Gorj, cea a Studenţilor din Universitatea Constantin Brâncuşi, Asociaţia de Tineret şi Implicare Publică şi cea a Tinerelor Speranţe Gorjene, în colaborare cu poliţiştii şi autorităţile locale şi judeţene a fost continuat aseară în zona localităţilor Bâlteni-Plopşoru, unde s-au produs cele mai multe accidente. Folosirea centurii de siguranţă, conducerea cu viteză regulamentară şi la distanţă sigură faţă de autoturismul din faţă şi fără consumul de băuturi alcoolice sau al drogurilor, dar şi cunoaşterea regulilor de circulaţie sunt doar  câteva dintre recomandările care pot ajuta la evitarea unor tragedii pe şoselele din Gorj. Şoferii sunt sfătuiţi să nu se urce niciodată la volanul unei maşini defecte şi să nu vorbească la telefon în timp ce conduc.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite