Târgu-Jiu: A vrut să afle totul despre OZN-uri şi a descoperit pasiunea pentru astronomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape trei decenii de activitate în slujba astronomiei, Marcel Jinca a devenit coordonează astroclubului „Socieatea Astronomică Română de Meteori“ Gorj.

Pasiunea pentru astronomie a descoperit-o prin simpla curiozitate de a afla cât mai multe informaţii despre OZN-uri. „Aveam 12 ani şi fiind cel mai mare dintre prietenii mei le-am promis că merg la bibliotecă să aflu mai multe despre fenomenul OZN, fără să-mi dau seama nu are nicio legătură cu astronomia. I-am cerut bibliotecarei câteva cărţi de astronomie. Am împrumutat «Cosmosul apropiat şi îndepărtat», în care nu era vorba de niciun OZN, ci erau prezentate Planetele, Sistemul Solar, fotografii cu Luna. Am conspectat totul pe un caiet de matematică, pe care îl am şi acum. Tot din acea carte am luat schiţa şi am văzut cum se construieşte o lunetă astronomică. Pe vremea aceea se făcea din lunete de ochelari, iar în 1983, cu acea lunetă am făcut o hartă a lumii, unde am reuşit să notez câteva mii de cratere lunare“, mărturiseşte Marcel Jinca.

Marcel Jinca le-a arătat târgujienilor Soarele cu telescopul

image

În timpul liceului, bărbatul era înnebunit să studieze Soarele, fără să mai ţină cont de faptul că trebuia să meargă şi la cursuri. „Intrasem la liceu. La ora 08.00 eram la bibliotecă şi aşteptam să vină doamna de acolo, deşi trebuia să fiu la cursuri. Aveam calculator de buzunar, riglă, foaie de calc, iar la 14.00 mergeam acasă, ca după o zi de şcoală. Mă duceam să aprofundez. La vârsta de 14 ani, în decembrie, am văzut prima oară o eclipsă de Soare“, declară bărbatul din Bumbeşti-Jiu. Până în anul 1995, Marcel Jinca a locuit în oraşul lui Brâncuşi, iar momentele în care se lua curentul erau cele mai fericite pentru astronomul gorjean, întrucât putea observa mai bine corpurile cereşti. În 1994, acesta a reuşit să-şi cumpere primul telescop, pe care a plătit suma de 40.000 de lei, iar visul său s-a împlinit în 2009, după aproape trei decenii de activitate, când s-a înfiinţat primul astroclub din Gorj. „Avem două telescoape, un binoclu şi material didactic, iar sediul este în Clubul Elevilor din Bumbeşti-Jiu. Gorjenii au venit ocazia să vadă Soarele, Luna şi, recent, stele căzătoare. Vreau ca pe viitor să oferim cursuri de astronomie“, încheie Marcel Jinca. 

De cât timp vă ocupaţi de astronomie?

De exact 28 de ani. În anul 1982, terminasem clasa a VIII-a şi eram în vacanţa de vară. În acea perioadă, pe cerul Europei, în Belgia, Rusia, apăruseră OZN-uri şi discutam cu prietenii mei, la Târgu-Jiu, despre omuleţii verzi. Fără să ştiu că fenomenul OZN nu are nicio legătură cu astronomia, am mers la bibliotecă şi am cerut câteva cărţi de astronomie. Prima carte împrumutată „Cosmosul apropiat şi îndepărtat“ m-a fascinat, iar astronomia a devenit o pasiune.

Cum aţi ajuns să coordonaţi Astroclubul SARM Gorj?

Am început să colaborez cu Societatea Astronomică Română de Meteori din Târgovişte în anul 1989, când l-am cunoscut pe preşedintele Valentin Grigore. Prima dată ne-am întâlnit la Arad, la o întâlnire a astronomilor amatori din ţară. La început, eu le trimiteam lunar efemeride ale corpurilor cereşti pentru revista „Noi şi Cerul”. După zeci de ani de colaborare, în aprilie 2009 a luat fiinţă şi astroclubul SARM Gorj, pe care îl coordonez.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite