Târgu-Jiu: A trecut printr-un secol de viaţă cu fruntea sus şi cartea în mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ajuns la vârsta de 100 de ani cu demnitate. A absolvit Şcoala Normală şi două facultăţi, dar aproape toată viaţa a fost profesor suplinitor şi asta pentru că a refuzat să se înscrie în Partidul Comunist Român.

A fost martor la multe evenimente istorice şi chiar a luat parte la unele dintre acestea. Alexandru Ţundrea a trecut prin toate cu demnitate şi nu şi-a format convingerile în funcţie oportunităţile vremurilor. S-a născut într-o familie de ţărani simpli, care au înţeles rostul învăţăturii şi l-au spijinit să studieze. A absolvit Şcoala Normală din Târgu-Jiu şi a devenit învăţător. „Tatăl a dorit să mă fac învăţător deoarece a constatat că studiile îl ridică pe om. Mi-a plăcut meseria de dascăl. Mulţi dintre dascălii pe care i-am avut erau distinşi, atât la şcoală, cât şi în ceea ce priveşte comportamentul lor. Am avut ce să învăţ de la ei“, spune fostul învăţător. După ce a terminat şcoala normală, a lucrat ca dascăl în mai multe comune din Gorj. În anul 1932 a fost luat în armată, la infanterie. Şi-a dorit să urmeze cariera militară, dar a fost respins pentru că nu avea o înălţime corespunzătoare. A fost repartizat, după eliberarea din armată, ca învăţător într-o comună din zona Haţeg. În anul 1935 s-a înscris la Facultatea de Drept şi a urmat în paralel şi Facultatea de Filosofie. „Am fost profesori renumiţi la vremea respectivă, cum ar fi Traian Pop, la drept, şi Marin Ştefănescu, la filosofie. După ce am terminat cele două facultăţi, am urmat practică pentru a deveni profesor de filosofie. Atunci i-am avut ca elevi pe copiii lui Petru Groza“.

Prizonier în Crimeea

În anul 1938, Alexandru Ţundrea a fost concentrat pe front. A lupta împotriva ruşilor şi a avut gradul de locotenent. Dascălul a fost prizonieri şi a trăit timp de patru ani într-un lagăr. „Am luptat în Crimeea şi am fost decorat cu Coroana României în Grad de Cavaler cu Spadă. În timp ce ne retrăgeam, am fost interceptaţi de tancurile ruseşti şi am fost luat prizoner. Am făcut greva foamei timp de un an pentru că nu ne mai lăsau să plecăm acasă chiar dacă se terminase războiul, pentru că eram considerate forţe reacţionare. În anul 1948 am fost eliberat“, ne povesteşte Alexandru Ţundrea. Când a ajuns în România, a găsit o nouă orânduire, cea comunistă. S-a mirat cum oameni ca Petru Groza a preluat frâiele puterii.

A refuzat să se alăture comuniştilor

Nu i-a plăcut doctrina comuniştilor şi nici ceea ce făceau în ţară, aşa că nu s-a înscris în PCR, cu toate că a avut foarte multe de pierdut. A fost învăţător în zona Peşteana, după care a fost transferat ca profesor la şcoala din comuna Teleşti. A predat ca profesor suplinitor de matematic, şi nu de filosofie, pentru că nu era înscris în PCR. „Ar fi trebuit să predau filosofia la liceu, dar nu s-a putut pentru că nu eram înscris în PCR. Nu am putut să mă înscriu, pentru că nu îmi plăcea ceea ce făceau comuniştii. Eu eram format în perioada interbelică şi mi se părea că regimul comunist reprezintă o politică străină“. A predat matematica timp de 25 de ani până când a ieşit la pensie în anul 1972.

Întrebări şi răspunsuri

Care dintre momentele istorice trăite de d-voastră v-a marcat mai mult?
Când am făcut facultatea, la putere erau legionarii. Nu am vrut să mă înscriu, deşi  mi s-a cerut acest lucru. Războiul m-a impresionat cel mai mult, pentru că mor nişte oameni nevinovaţi.

Aţi trăit în timpul mai multor regimuri. Care vi s-a părut cel mai bun?
În perioada interbelică mi-a plăcut cel mai mult pentru că se respectau drepturile cetăţeanului. Acum nu îmi place că nu este ajutat tineretul şi nu poate să urmeze o şcoală dacă nu are bani. Sunt multe valori care stau în umbră.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite