A rămas fără alocaţie după ce a făcut 600 de absenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordarea banilor este condiţionată de prezenţa la şcoală. 600 de familii din Gorj nu vor mai primi alocaţiile complementare în primul semestru, iar 700 vor primi acest sprijin diminuat timp de trei luni.

Daniel Brânzan, un adolescent de 16 ani, din Târgu-Jiu, a atins în anul şcolar trecut un record la numărul de chiuluri. Doar două săptămâni a frecventat cursurile, după care a totalizat nu mai puţin de 600 de absenţe, totul pentru a-şi petrece timpul alături de prieteni. La final, tânărul a fost anunţat că va repeta anul, iar acum este tot în clasa a IX-a, dar hotărât de această dată să-şi continue studiile. Nu a rămas însă doar fără colegii de clasă, ci şi fără alocaţia complementară, care este condiţionată de frecvenţa şcolară.

„Am avut anul trecut 600 de absenţe, doar două săptămâni am fost pe la şcoală şi nu am trecut clasa. Mi-am petrecut timpul prin oraş, cu prietenii, iar părinţii au aflat la final. Nu au ştiut. Acum nu mai vreau să mai lipsesc, vreau să învăţ. Mi s-a oprit şi alocaţia, nu am ştiut care este motivul, chiar nu am ştiut de ce nu a mai venit“, mărturiseşte Daniel. În situaţia lui se află alte 1299 de familii din Gorj.

„Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Gorj a primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean o situaţie cu absenţele nemotivate ale copiilor de vârstă şcolară care fac parte din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei. La nivelul judetului Gorj sunt înregistrate un număr mediu de aproximativ 9127 de familii beneficiare ale acestui tip de alocaţie. Pot pierde acest drept din cauza absenţelor şcolare nemotivate ale copiilor. Aproximativ 1300 familii din Gorj nu vor mai primi timp de trei luni alocaţia de susţinere a familiei sau o vor primi diminuată din cauza absenţelor acumulate la şcoală de către copii. Astfel, un număr de aproximativ 700 familii vor primi alocaţia de susţinere diminuată pe trei luni, iar aproximativ 600 familii, ai căror copii au peste 20 de absenţe nemotivate, nu vor mai beneficia de această alocaţie în primul semestru din anul şcolar 2011-2012. Sancţiunile au fost introduse în acest an şi au ca scop diminuarea absenteismului şcolar şi responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri. Începând cu luna septembrie 2011, familiile beneficiare care constată că li s-a diminuat alocaţia de susţinere trebuie sa-i întrebe pe copiii lor de ce au înregistrat absenţe nemotivate, pentru ca, altfel, îşi pun în pericol acest venit, care reprezintă o măsură de protecţie socială a familiilor nevoiaşe“, a declarat Monica Podaru, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Gorj.

Diminuarea cu 20% a alocaţiei se calculează  pentru un număr de 10 absenţe nemotivate, iar până la 20 se aplică diminuarea cu 50%. Dacă numărul absenţelor nejustificate trece de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă. Măsura se extinde în acest caz pe întreg semestrul şcolar următor, deoarece situaţia privind frecventarea cursurilor de către elevii care primesc alocaţie de susţinere trebuie transmisă Agenţiei pentru Prestaţii Sociale de către Inspectoratul Şcolar Judeţean în luna următoare încheierii semestrului.

Alocaţia familială complementară este cuprinsă, în functie de numărul copiilor aflaţi în grijă, între 30 şi 120 de lei, în condiţiile în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este până la 200 lei. Daca venitul net mediu lunar pe membru de familie se situează între 201 lei şi 370 lei, cuantumul alocaţiei este cuprins între 25 şi 100 de lei. Cuantumul alocaţiei de sprijin pentru familiile monoparentale este cuprins între 50 şi 200 de lei, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie este mai mic de 200 de lei. Dacă acest venit se situează între 201 şi 370 de lei, familiile beneficiare pot încasa lunar sume cuprinse între 45 şi 180 de lei.

 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite