Târgu-Jiu: A început vânătoarea bolnavilor închipuiţi din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Treizeci de medici gorjeni s-au trezit la uşa cabinetelor cu echipele de control, din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate. Controalele vor continua până pe data de 11 iunie, iar pentru fiecare pacient aflat în ilegalitate medicii de familie vor primi amenzi de cel puţin 5.000 de lei.

Medicii de familie din Târgu-Jiu au avut astăzi parte de o vizită neaşteptată. Echipele de control, din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, au luat la bani mărunţi toate certificatele medicale eliberate în ultima lună.

image

Este vorba despre un control legat de eliberarea certificatelor medicale. Avem un ordin de serviciu şi legitimaţie şi sperăm să fie totul în regulă. Vrem să ne prezentaţi şi să verificăm certificatele medicale eliberate din data de 17 mai 2010“, le-a spus Beatricia Pavel, şefa biroului de control din cadrul CAS, medicilor de familie.

Cabinetele au fost alese aleatoriu, vizaţi fiind în special medicii care au eliberat cele mai multe documente de acest gen. „Nu o să-i putem verifica pe toţi cei aproximativ 400 de medici de familie din judeţ, dar o să-i alegem prin sondaj pe cei care se află în top, cu cele mai multe concedii medicale acordate. Până în prezent, au fost verificaţi 30 de medici prescriptori“, declară Gheorghe Cocină, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.

image

Greutatea pe care o întâmpinăm este cu angajatorul, întrucât eliberează foarte greu adeverinţele pentru salariaţi, mai ales pentru cei care muncesc în alt judeţ. Am pregătit toate documentele şi sperăm să nu ne numărăm printre cei care primesc sancţiuni. Avem şi declaraţiile pe propria răspundere ale pacienţilor“, declară Pompilia Dascăl, unul dintre medicii de familie verificaţi, astăzi, de reprezentanţii CAS.

„Ne deschideţi uşa şi prezentaţi buletinul“

Începând de săptămâna viitoare, gorjenii care se află în concediu medical vor fi cei care vor primi vizita echipelor de control, urmând să se verifice dacă toţi pacienţii aflaţi pe listele medicilor de familie sunt, într-adevăr, bolnavi. În cazul în care aceştia nu vor fi găsiţi acasă în intervalul prevăzut de lege, CAS nu va plăti concediile medicale, iar medicii care le-au acordat vor fi amendaţi. „Trebuie să ne deschidă uşa şi să ne prezinte doar actul de identitate.Dacă nu vor fi găsiţi la domiciliu, la adresa pe care au specificat-o în declaraţia pe propria răspundere, nu li se vor plăti concediile medicale“, avertizează Beatricia Pavel, şefa biroului de control din cadrul CAS.

10.000 de lei

Aceasta este amenda maximă pe care o vor primi medicii de familie depistaţi cu bolnavi închipuiţi, care beneficiază de concediu medical. „Amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 mii de lei pentru medicii de familie. Controalele la pacienţi se fac în intervalele orare 08.00-11.00, 12.00-17.00 şi 18.00-20.00“, anunţă reprezentanţii CAS Gorj. Echipele de control nu vor intra în locuinţa asiguratului decât cu acordul acestuia. În cazul absenţei bolnavului se întocmeşte un proces-verbal , iar CAS poate sista plata indemnizaţiei de asigurări de sănătate începând cu data întocmirii procesului verbal.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite