Târgu-Jiu: A început amenajarea Casei muzeu Gheorghe Zamfir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitel Pasăre, un apropiat al maestrului, a adus mai multe obiecte personale donate de Zamfir. Casa muzeu, singura din lume, va fi inaugurată peste o lună şi jumătatea în prezenţa marelui artist.

Muzeul Gheorghe Zamfir va fi amenajat într-o casă ţărănescă din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtişoara. Casa Anescu din  zona Pârâul de Pripor, din secolul al XIX-lea, va deveni Casa Muzeu Gheorghe Zamfir.

image

Casa din Muzeul Arhitecurii Populare de la Curtişoara în care va fi înfiinţat Muzeul Gheorghe Zamfir

Mitel Pasăre, profesor de nai la Liceul de muzică şi arte plastice Constantin Brăiloiu din Târgu-Jiu şi un apropiat al maestrului, a adus astăzi o cutie plină cu tot felul de obiecte personale ale lui Gheorghe Zamfir, care au fost donate de către acesta în vederea amenajării muzeului. Gestul renumitului artist este legat şi de faptul că mama sa este din comuna gorjeană Hurezani. „Am fost invitat pe data de 6 aprilie să particip la ziua de naştere a maestrului Gheorghe Zamfir şi mi-a încredinţat mai multe obiecte pentru amenajarea muzeului: fotografii, tablouri, discuri, lucruri personale, ochelarii maestrului, afişe cu concerte pe marile scene ale lumii, geanta cu care a fost în turnee, cărţi şi picturi realizate de Gheorghe Zamfir“, a spus Mitel Pasăre.

image


Zamfir, preşedintele juriului de la Orpheus


Casa muzeu Gheorghe Zamfir va fi inaugurată în perioada 21-23 mai, în prezenţa marelui artist. Pe parcursul celor trei zile se va desfăşura Festivalul Internaţional de Muzică Clasică «Orpheus», iar Gheorghe Zamfir va fi preşedintele juriului. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, a precizat că donaţia este foarte valoroasă: „Este o donaţie excepţională, care onorează Muzeul Gorjului. Pe de o parte, maestrul revine acasă, mama dânsului fiind din Hurezani, iar, pe de alăt parte, se va realiza o excelentă promovare şi valorificare a Muzeului Arhitecturii Populare“.
 
Zamfir va susţine un concert la Târgu-Jiu



Gheorghhe Zamfir va fi susţine un concert de excepţie în Târgu-Jiu, în perioada desfăşurării festivalului internaţional. Acesta va cânta alături de Florin Berculescu, dirijorul orchestrei de cameră Lyra Gorjului. Va fi un concert de muzică clasică, de pian şi nai. În urmă cu peste trei ani, Gheorghe Zamfir a primit titlul „Doctor Honoris Causa” al Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu.

image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite