Târgu-Jiu: Târgu-Jiu: Portret/ A făcut site-uri la tot oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A înfiinţat primul laborator de informatică din judeţul Gorj şi a realizat zeci de site-uri. Nicolae Tomoniu este pasionat şi de descoperirea istoriei locale a oraşului Tismana, unde trăieşte.

Primul site l-a construit în urmă cu zece ani şi a fost realizat pentru Şcoala generală din Pocruia. A lucrat la acest proiect împreună cu elevii săi. De atunci şi până în prezent, profesorul de matematică, Nicolae Tomononiu, acum pensionar, a realizat peste 50 de site-uri. „Am făcut site-uri pentru Primăria Tismana, Consiliul Local, Mănăstirea Tismana, unităţile de învăţământ şi turistice, precum şi diverse firme care realizează obiecte tradiţionale. Am şi mai multe site-uri personale şi am rămas să conduc singura revista on-line „Semănătorul” şi editura on-line asociată ei. O muncă mai mult „patriotică” având în vedere statutul nostru de asociaţie, atât al „Asociaţiei Române pentru Patrimoniu” cât şi al „Fundaţiei Tismana”. Dar sunt mulţumit că „Semănătorul” a reuşit să publice on-line peste şaptezeci de autori cu peste trei sute de volume, disponibile oricând pe Internet“.


A înfiinţat primul laborator de informatică din Gorj


A înfiinţat, în anul 1998, primul laborator de informatică din judeţul Gorj, la Şcoala generală din Pocruia, unde era profesor. „Am primit o donaţie constând în calculatoare de la un sindicat din Belgia şi, astfel, am luat fiinţă primul laborator de informatică din judeţul Gorj. Am susţinut şi cursuri de informatică la şcoala din Pocruia“, ne explică Nicolae Tomonoiu. Acesta a luat lecţii de informatică în timpul facultăţii de matematică pe care a absolvit-o, dar calculatoarele nu erau aşa de evoluate. Nicolae Tomoniu este un împătimat al Internetului, deşi are o vârstă destul de înaintată. Nu vede viaţa fără Internet. „Fără Internet nu se poate. Este ca şi cum nu ai avea telefon. Internetul te ajută să găseşti lucruri interesante şi să-ţi dezvolţi cultura generală“,  spune profesorul pensionar.

A scris o monografie a Mănăstirii Tismana

Nicolae Tomoniu este şi un cercetător al istoriei localităţii Tismana. A scris o monografie despre mănăstirea din localitate şi viaţa lui Nicodim, întemeietorul lăcaşului de cult. „În anul 2000 am devenit consilier în Consiliul Local Tisman şi aveam aveam nevoie de „Statutul comunei Tismana”, o adevărată monografie a localităţii. Am pus atunci cap la cap toate documentele pe care le aveam şi l-am întocmit. Şi astăzi, statutul localităţii se bazează în foarte mare parte pe acel prim statut întocmit de mine. Apoi, în completarea acestuia am creat numeroase situri, prezente şi astăzi pe Internet. Treptat, am început să dezvolt temele de acolo şi să public acele părţi îmbogăţite din statut în diverse publicaţii, culminând cu seria de articole „Viaţa preacuviosului Nicodim cel Sfinţit de la Tismana”, toate strânse într-un număr special al revistei „Portal Măiastra”, dedicat comemorării a 600 de ani de atestare documentară a Mânăstirii Tismana.

Profil

Născut. 12 noiembrie 1944, Tismana
Studii. Facultatea de Matematică din Timişoara
Familie. Căsătorit, un fiu şi o fiică


Ce-i place
Sunt dedicat cercetării istoriei locurilor din Tismana, unde m-am născut şi trăiesc, pentru că am descoperit lucruri foarte interesante. Îmi place să realizez site-uri, pentru că, prin intermediul lor, pot fi transmise informaţii utile şi contribuie la dezvoltarea culturii generale a unei persoane.

Ce nu-i place
Sunt mâhnit pentru că societatea s-a degradat foarte mult în ultimul timp. Oamenii nu mai sunt instruiţi, iar specialiştii sunt foarte puţini. Se ocupă de cultură nişte oameni fără valoare. Nu îmi place englezismul pentru că seamănă cu o modă, iar la noi, la români, există o tradiţie îndelungată cu limba franceză, căreia nu i se mai dă importanţă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite