Târgu-Jiu: A ajuns în Anglia şi a paralizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Părinţii lui Daniel sunt singurul sprijin al tânărului
Târgu-Jiu: Părinţii lui Daniel sunt singurul sprijin al tânărului

Daniel Claudiu Ghica, de 29 de ani, este imobilizat la pat şi se află în stare vegetativă: nu poate să vorbească, nu îşi poate controla mişcările, nu este în stare să se deplaseze şi este alimentat printr-un tub care îi intră în stomac. În  primăvara anului trecut a plecat la muncă în Anglia şi, după câteva zile de la sosire, s-a îmbolnăvit subit.


Tânărul, în vârstă de 29 de ani, a plecat în primăvara anului trecut, împreună cu soţia lui, în Anglia să muncească în agricultură, la adunat de căpşuni. Acesta era atunci student la Facultatea de Ştiinţe din Petroşani şi avea o viaţă normală. Se căsătorise de puţin timp cu femeia pe care o iubea încă din timpul liceului şi lângă care trăiese de zece ani.
La început, a lucrat alături de tatăl său în construcţii, după care s-a angajat la o firmă de tâmplărie din Târgu-Jiu. Activitatea societăţii nu a mers aşa de bine, iar Daniel a intrat în şomaj. Astfel, s-a hotărât să plece la muncă în străinătate, împreună cu soţia, pentru a avea un trai mai bun. A reuşit să încheie un contract pe o perioadă de cinci luni cu o firmă de plasare a forţei de muncă, iar, pe la jumătatea lunii mai, Daniel şi soţia sa au plecat cu avionul în Anglia. Imediat cum a coborât din avion, s-a simţit rău şi a avut dureri la cap. Simptomele i-au revenit după câteva zile şi totul a culminat în noaptea de 23 mai, când lui Daniel i-a venit rău, iar soţia lui a anunţat angajatorul, care a chemat ambulanţa. A fost transportat la un spital din apropiere, unde i s-au făcut primele investigaţii medicale, după care a fost dus de urgenţă la un spital din Londra, unde a fost operat. Creierul îi fusese inundat de lichidul cefalorahidian. Daniel a reuşit să supravieţuiască, dar a rămas în stare vegetativă: imobilizat la pat, în incapacitatea de a-şi mişca vreo parte a corpului şi de a comunica.
Când a intrat pe poarta spitalului dinn Londra a intrat în comă. A rămas în poziţia respectivă, cu picioarele chircite. Medicii au spus că operaţia a reuşit. A stat în Londra peste o lună, iar apoi a fost tranferat la un spital de recuperare“, ne spune Sevastiţa Ghica, mama lui Daniel.

Starea de sănătate s-a îmbunătăţit uşor după ce a ajuns în ţară

După operaţie, Daniel a urmat tratamente de recuperare în spitalele din Anglia. Toate costurile, inclusiv operaţia, au fost acoperite de către societatea de asigurare. Daniel a fost tratat în spitalele din Anglia până în toamna anului trecut, când a fost adus în ţară cu un avion special. Când a ajuns în România, metehnele sistemului de sănătate au ieşit imediat la iveală. Cu toate că se afla într-o stare destul de gravă, s-a refuzat internarea lui Daniel la Spitalul Elias din Bucureşti, iar părinţii au fost nevoiţi să-l aducă la spitalul din Bumbeşti Jiu. A stat internat în spital până în iarna anului trecut, în apropierea sărbătorilor de iarnă, când a fost adus acasă. În tot acesta timp a urmat tratamente de recuperare, iar starea de sănătatea s-a îmbunătăţit. A început să-şi mişte picioarele şi să fie alimentat şi pe cale bucală, nu doar prin tubul care-i intră în stomac. „Acum îşi poate muta singur picioarele pe marginea patului. Am început să-l alimentăm şi pe cale bucală. Nu poate să stea singur, pentru că nu îşi ţine echilibru. Nu poate să meargă sau să vorbească. Este în stare vegetativă“, ne explică Ilie Gica, tatăl lui Daniel.

Plânge atunci când îl vizitează un fost prieten

Daniel nu poate să vorbească, dar părinţii lui sunt de părere că înţelege ceea ce i se transmite şi se întâmplă în jurul lui. De exemplu, atunci când îl vizitează un mai vechi prieten care nu a mai trecut demult pe la el se agită şi apoi plânge. Lui Daniel îi place să se uite la televizor, mai ales la desene animate, şi să asculte muzică. Îi plăceau desenele animate şi înainte, atunci când era sănătos. „Cred că înţelege ceea ce i se spune. Se uită foarte atent la desene animale. Îi plăceau şi înainte, când era sănătos. Atunci când vine un prieten pe care nu l-a mai văzut demult timp se agită şi apoi plânge“, ne povesteşte mama lui Sevastiţa Ghica, mama lui Daniel.

Nu a avut nicio problemă de sănătate

Înainte de a pleca la muncă în Anglia nu avea niciun fel de probleme de sănătate. Mai mult decât atât, a practicat lupte în timpul şcolii şi a efectuat stagiul militar la marină. A absolvit o şcoală profesională, iar apoi liceul la seral şi era un tânăr la fel ca oricare altul, cu speranţe într-o viaţă mai bună şi împlinită. Niciodată nu s-a simţit rău şi nu a avut vreun semn care să-i dea de gândit că s-ar putea îmbolnavi. Tatăl lui Daniel ne spune că era foarte ambiţios şi serios: „Era un băiat pe care te puteai baza atunci când discutai ceva cu el. Nu a avut niciun semn că ar putea fi bolnav“.

Soţia a introdus acţiunea de divorţ


Ca şi când nu era de ajuns, părinţii lui Daniel au primit, în urmă cu puţin timp, şi cererea de divorţ din partea soţiei. Aceasta vrea să-şi refacă viaţa şi a întors spatele omului lângă care a trăit peste zece ani. În Anglia, soţia a avut grijă de el, dar, la puţin timp după ce s-a întors în ţară, atitudinea ei s-a schimbat. „Era bine dacă mai stătea lângă el pentru că prezenţa ei îl încuraja“, ne spune mamam băiatului.

Părinţii sunt singurul sprijin pentru Daniel

image

Părinţii au rămas singurul sprijin pentru Daniel. Şi fratele lui împreună cu soţia sa mai sunt alături de el. Părinţii au grijă în permanenţă de fiul şi speră că, într-o zi, acesta se va recupera şi redeveni un om normal. Îşi doresc să-l interneze într-un spital de specialitate dotat cu aparatura necesară în recuperarea lui, pentru că la Bumbeşti Jiu nu pot să efectueze nici măcar o investigaţie RMN pentru a constata în ce stadiu se află boala. Daniel mai are nevoie şi de un fotoliu special în care să poată să stea. Părinţii nu îşi permit toate acestea pentru că veniturile lor sunt foarte mici. Tatăl lui Daniel lucrează ocazional în construcţii şi amenajări interioare, atunci când are o lucrare, iar mama este angajată ca însoţitor al fiului ei şi primeşte un salariu minim pe economie. Câştigă puţini bani şi nu le ajung să plătească tot ce este necesar pentru tratamentul fiului lor. Au făcut numeroase memorii la instituţiile statului, inclusiv la Ministerul Sănătăţii, dar nu au primit niciun ajutor financiar. Doar Primăria Bumbeşti-Jiu i-a ajutat cu o sumă de bani. „Nu ne-a ajutat nimeni, deşi am făcut multe memorii. Avem nevoie de multe pentru Daniel, începând de la pamperşi să până la seringi pentru a-i introduce mâncarea pe furtun. Ne descurcăm foarte greu. Nu putem să-l lăsam nicio clipă singur. E mai rău decât copilul mic“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite