Târgu-Jiu: 1 aprilie, prima zi de şomaj pentru sute de ortaci gorjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 309 salariaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cărora le-au fost desfăcute azi contractele de muncă provin din rândul minerilor care vor împlini vârsta de pensionare până în 2013. Disponibilizaţii n-au mai fost chemaţi la muncă de la începutul lunii trecute: şefii se temeau că, de supărare, se vor accidenta.

Salariaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) cărora le-au fost desfăcute astăzi contractele de muncă provin din rândul celor care vor împlini vârsta de pensionare până în anul 2013. Cei mai mulţi dintre disponibilizaţi lucrau în subteran: 256 sunt mineri, restul fiind funcţionari, maiştri şi conducători de formaţii de lucru. Constantin Lăzăroiu, directorul Direcţiei de Resurse Umane din cadrul SNLO, a precizat că toţi angajaţii trimişi în şomaj vor beneficia de salarii compensatorii de 29.000 de lei fiecare. El a precizat că 114 dintre minerii disponibilizaţi provin de la Mina Motru, în timp ce baza de aprovizionare şi baza de tratament din Săcelu sunt subunităţile care pierd cel mai puţin la restructurare: câte un salariat.


Prea riscant să mai fie primiţi la muncă


De la Exploatarea Minieră de Cariere Berbeşti pleacă 83 de oameni, de la Roşia 25, de la Roşiuţa 17, la Peşteana rămân fără serviciu nouă persoane şi tot atâtea la Lupoaia. De la Alunu trebuie să plece 11 mineri, iar de la sucursala Husnicioara, din Mehedinţi, 30 de oameni. Mai sunt concediate 5 persoane de la Căile Ferate Uzinale şi 3 de la sediul central al SNLO“, a declarat Lăzăroiu. Potrivit acestuia, salariaţii disponibilizaţi nu au mai venit la serviciu de la 4 martie, când au primit preavizele. „Am convenit că este mai bine să stea acasă. Din cauza supărărilor, exista posibilitatea să nu fie atenţi la locul de muncă şi riscau să fie victime ale unor accidente. Lucrul în subteran este deosebit de riscant“, a precizat Lăzăroiu.


A dat SNLO în judecată


Vasile Bîcoi a lucrat 30 de ani ca inginer în minerit şi a dat compania în judecată considerând că a fost concediat abuziv. „Am contestat decizia de disponibilizare emisă în aprilie 2010. Până la pensionare mai am zece ani. Pe decizie scria clar că postul meu va fi desfiinţat, dar nu a fost aşa. Motivul real a fost probabil apartenenţa sindicală. Aştept verdictul de la Tribunalul Gorj“, a spus Bîcoi.
Tot astăzi, contractele individuale de muncă a 22 de angajaţi ai Primăriei Scoarţa vor înceta. Este vorba de asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. „A trebuit să luăm decizia asta din cauză că aveam nevoie de suma de 500.000 de lei ca să le dăm salariile pe întreg anul, iar de la Guvern am primit 230.000. Restul de bani trebuia să-i asigurăm din bugetul local, iar acest lucru nu este posibil“, a declarat Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite