Joacă table şi rummy şi fac economie la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul pensionarilor care vin la club a crescut de câteva ori
Numărul pensionarilor care vin la club a crescut de câteva ori

Pensionarii din Târgu-Jiu îşi petrec toată ziua la cluburile vârstnicilor şi în felul acesta nu mai sunt nevoiţi să-şi încălzească locuinţele.

Clubul vârstei a III-a de pe strada Olteniţa din centrul municipiului Târgu- Jiu, cel mai mare din oraş, este arhiplin de când afară este frig, iar temperaturile au ajuns chiar şi la zero grade. Zeci de bătrâni îşi petrec aici cea mai mare parte a zilei, jucând şah, table, rummy sau discută despre politică sau sport. Cei mai mulţi dintre vârstnicii care vin zilnic aici sunt împinşi de sărăcie, pentru că pe perioada petrecută aici îşi închid centralele sau sursele de încălzire şi reduc, în acest fel, factura la gaze. În club este cald şi pot să stea aici până seara, pentru că programul de lucru s-a prelungit până la la ora 20. „Pe perioada de iarnă, clubul este foarte frecventat. Unul dintre considerentele principale este că preferă să-şi petreacă timpul aici, unde este cald şi li se oferă toate condiţiile, decât să stea acasă şi să consume gaze pentru încălzirea locuinţei. În momentul de faţă, clubul este frecventat zilnic de peste 80 de pensionari, iar pe timpul verii doar în jur de 30 de vârstnici calcă pragul sediului, pentru că preferă să-şi petreacă timpul în parc şi în aer liber. Sunt foarte mulţumiţi de condiţiile care li se oferă. Aici este cald, sunt televizoare şiu aparate de radio la care pot să asculte sau să vizioneze emisiunile preferate. În mod obişnuit, pensionarii îşi petrec timpul jucând diferite jocuri“, a spus Rita Cernăianu, referent în cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

Se refugiază la club

Florea Dinu, în vârstă de 70 de ani, vine zilnic la Clubul Vârstei a III-a, unde îşi petrece o bună parte a zilei. Aici joacă table, şah sau rummy cu ceilalţi colegi, iar astfel nu mai trebuie să pună centrala termică de apartament în funcţiune. „Nu am lipsit în nicio zi. Vin zilnic pentru că mă întâlnesc cu alte persoane, joc şah şi table şi mai închid şi centrala de acasă ca să nu consum gaze. Vara îmi petrec timpul în parc, iar când este frig vin la club, unde este cald şi bine. Am trei parteneri favorţi cu care joc table şi şah. În general caută parteneri mai slabi decât mine, în special la jocul de şah. Mai discutăm despre sport şi politică, pentru că se apropie alegerile şi trebuie să vedem cu cine votăm“, a povestit Florea Dinu.
Alexandru Pârvu are vârsta de 65 de ani şi este nelipsit de la clubul vârstnicilor. Vine pentru că pe timpul iernii cheltuielile cresc foarte mult, iar pensia nu-i ajunge ca să achite toate dările: „Cinci sau şase ore pe zi le petrec la club, pentru că mai reduc cheltuielile de acasă cu încălzirea şi aici mă simt bine, fiindcă am mulţi prieteni. Locuiesc singur, dar 150 de lei cheltuiesc lunar pe medicamente. Iarna e mai greu pentru că facturile cresc foarte mult“.
În municipiul Târgu-Jiu sunt cinci cluburi ale vârstnicilor şi toate sunt arhipline în această perioadă.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite