A făcut o afacere din dresarea câinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Grădineanu îi învaţă pe câini să fie ascultători
Dan Grădineanu îi învaţă pe câini să fie ascultători

Dresarea unui patruped durează cel puţin două luni şi costă între 700 şi 1200 de lei. Jandarmul Dan Grădineanu, în vârstă de 34 de ani, a transformat iubirea faţă de animale într-o adevărată afacere.

A dresat aproximativ 30 de câini de diferite rase, de la ciobănesc german şi până la specii foarte agresive, cum ar fi Hamstaf sau Doberman. A reuşit să-i înveţe să răspundă la diferite comenzi vocale sau chiar la un simplu semn din degete. Cel mai greu este să schimbe modul de comportare a unui câine. Pentru a reuşi să dreseze un animal, este nevoie de afecţiune şi de o legătură între câine şi dresor. „Nu e uşor să dresezi un câine. Două luni de zile durează deprinderea comenzilor. În această perioadă, câinele stă cu mine pentru că nu poţi dresa un câine dacă nu eşti zi de zi în preajma lui şi nu-l îngrijeşti. Trebuie să te joci cu el şi să te vadă toată ziua. Dresajul este o joacă cu câinele. Comenzile trebuie repetate pentru că animalele nu au memorie şi e nevoie să-i intre în reflex. Spre sfârşitul perioadfei de dresaj, stăpânul vine şi participă la toatre activităţile, a relatat Dan Grădineanu. Acesta a înfiinţat o asociaţie canină pentru dresaj, creşterea şi reproducerea câinilor de rasă. Jandarmul intenţionează să deschidă o pensiune canină şi o canisă autorizată, singura de acest fel din judeţul Gorj, de unde iubitorii de animale pot să cumpere câini de rasă pură. „Anul viitor intenţionez să demarez această investiţie, care se ridică între 10.000 şi 15.000 de euro. Banii pe care-i câştig acum reprezintă un vebit suplimentar. Sper că va merge mai bine această activitate“, a precizat jandarmul dresor.

Dresează câini de şase ani


Mai nou, Dan Grădineanu asigură, prin asociaţia canină pe care o conduce, pensiune pentru câini. „Se oferă cazare, hrană şi plimbare. Tariful este de 20 de lei pe zi. Am avut solicitări din partea stăpânilor care au plecat în concediu sau în alte scopuri şi nu au avut cui să-i lase animalul“, a precizat Dan Grădineanu. Acesta este comandant de grupă, conductor de câini de serviciu, la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj, şi se ocupă de pregătirea a opt câini folosiţi în diferite acţiuni. A început să se ocupe de dresarea câinilor din anul 2005. „Am lucrat, la început la intervenţii şi apoi am fost conductor câini de serviciu. În anul 2005 am urmat cursurile de dresaj de la Centrul chinelogic Sibiu. Prima dată mi-am dresat câinele de la unitate şi am învăţat ce înseamnă dresajul canin“, a spus jandarmul, care student la Facultatea de Medicină Veterinară din Timişoara.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite