Târgu-Jiu: „Alo, 112? Salvaţi-mi capra din nămol!”
0
Gorjenii sună pe numărul de urgenţe pentru solicitări care mai de care mai neobişnuite. Cel mai amuzant caz a fost înregistrat la jumătatea lunii trecute, când un copil i-a rugat pe pompieri să-i salveze capra din nămol.
Din cele aproximativ 50 de mii de apeluri de urgenţă înregistrate în primele două luni ale acestui an, doar şapte mii au fost întemeiate, celelalte fiind considerate injurioase sau false. Printre cazurile soluţionate la Gorj se numără însă şi cele comice. Cea mai recentă situaţie a avut loc la jumătatea lunii martie, când pompierii gorjeni au fost nevoiţi să intervină pentru salvarea unei capre.

„Detaşamentul de Pompieri Târgu-Jiu a intervenit în dimineaţa zilei de 13 martie a acestui an, în oraşul Rovinari, pentru salvarea unei capre care a rămas împotmolită în nămol. Animalul a fost salvat şi predat proprietarului“, anunţă Cătălin Bejancu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.
Capra celebră, urmată de un căţeluş căzut în fântână
La sfârşitul săptămânii trecute, pompierii au mai avut parte de un eveniment care i-a amuzat pe cei care au asistat la operaţiunea de salvare, în urma căreia un căţeluş a fost scos dintr-o fântână.
„Cineva a sunat la 112 şi a anunţat faptul că un câine comunitar a căzut în fântână, fiind salvat de pompieri”, Cătălin Bejancu, purtător de cuvânt ISU Gorj.
Jandarmii gorjeni au avut parte atât de solicitări banale, cât şi de alarme false. „Înainte, când era folosit numărul de telefon 956, era o persoană de sex feminin, o bătrână, care zilnic, până în ora 12, suna şi întreba cât e ceasul. La final spunea mulţumesc. Asta se întâmpla în anul 2009. În acest an, pe numărul 112 s-a primit la noi şi o alarmă falsă, fiind aplicată o sancţiune de 500 de lei”, declară Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Gorj. Cele mai multe apeluri recepţionate în ultimele trei luni în Gorj au fost pentru Serviciul de Ambulanţă, fiind vorba despre aproximativ două mii de sesizări pentru fiecare lună, apoi pentru poliţie, pompieri şi jandarmi. Alarmele false la 112 sunt amendate cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Gorjenii sunt avertizaţi că, dacă au rămas fără benzină la maşină, dacă pisica lor a rămas imobilizată într-un copac sau dacă sunt implicate în accidente rutiere fără victime, soldate doar cu avarierea autovehiculelor, nu trebuie să sune la 112, întrucât acestea nu sunt considerate cazuri de urgenţă.
„Pentru reducerea numărului de apeluri false, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale realizează de câţiva ani campanii de informare şi educare, având ca ţintă principală tinerii din şcoli, populaţia din mediul rural şi turiştii“, declară colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Mulţi din cei care dau alarme false nu pot fi prinşi pentru că utilizează cartele pre-pay şi nu pot fi localizaţi.