Târgu-Jiu:Vânătorii pun puşca în cui din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătorii gorjeni au renunţat la pasiune
Vânătorii gorjeni au renunţat la pasiune

Numărul vânătorilor gorjeni care s-au retras ori au fost excluşi din asociaţie, în anul 2009, este dublu faţă de anul anterior. Majoritatea vânătorilor au renunţat la această pasiune pentru că nu mai aveau bani să îşi achite cotizaţia, fiind afectaţi de reducerea veniturilor.

Anul trecut, peste 80 de vânători au fost excluşi din Asociaţia Judeţeană Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Sportivi Gorj din cauză că nu şi-au plătit taxele. „Anul trecut, peste 80 de persoane au fost excluse din asociaţie, faţă de 43, câţi au fost în anul anterior. Au fost şi persoane care s-au retras, fie din cauza vârstei, fie pentru că nu au reuşit să achite cotizaţia, mulţi ieşind la pensie sau rămânând şomeri“, a precizat directorul AJVPS Gorj, Niculaie Tonca.
Anual, vânătorii trebuie să achite o cotizaţie fixă, fie că ies sau nu în teren, cu membrii grupei din care fac parte. Taxa a costat 900 de lei anul trecut, iar pentru acest an nu a fost încă stabilită. Banii trebuie plătiţi până la sfârşitul lunii iulie, după care apar penalizările. Cei care nu reuşesc să achite cotizaţia până la 31 decembrie anul în curs, sunt excluşi din AJVPS Gorj şi nu mai au voie să se înscrie în rândurile vânătorilor decât după tre ani, prin susţinerea unui nou examen.
Eu m-a retras, fiindcă taxa este foarte mare, nu am fost de acord să plătesc 900 de lei pe an şi să ies doar când organizează grupa partide de vânătoare. Aş fi preferat să plătesc doar ieşirile, şi nu suma de 900 de lei, pe care o plăteşti degeaba. Sunt profesor şi nu prea am timp să ies la vânătoare. Puşca am vândut-o deja”, spune nemulţumit Elefterie Rădulescu, un fost vânător.


Concurs pentru dobândirea calităţii de vânător

O sută cincizeci de locuri vor fi scoase anul acesta la concurs pentru cei care vor să devină vânători. Examenul constă într-o probă practică şi una scrisă, precedate de un stagiu de pregătire, alături de vânătorii experimentaţi. Concursul va fi organizat în luna martie. Taxa de participare la examenul pentru a deveni vânător este de 200 de lei. La această sumă se adaugă şi fişa medicală pentru port armă, care costă aproximativ 200 de lei, cazierul judiciar şi examenul psihologic. Cei care nu promovează examenul nu pot să îşi recupreze banii cheltuiţi pentru participarea la concurs.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite