Târgu-Jiu: VIDEO/ Încăpăţânarea medicilor, taxată de CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acum, femeia are un băieţel de nouă luni perfect sănătos
Acum, femeia are un băieţel de nouă luni perfect sănătos

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câştig de cauză Anei Elisabeta Baldovin, care i-a acuzat pe medici că i-au încălcat fetiţei sale dreptul la viaţă.

Tânăra din comuna Băleşti, judeţul Gorj, şi-a pierdut copilul în 2002, la câteva ore după naştere. Femeia a născut natural, deşi ginecologul care o supraveghease pe timpul sarcinii i-a recomandat cezariana. În urmă cu nouă ani, în iunie, a intrat în travaliu şi s-a internat la Spitalul Judeţean Gorj. Acolo însă medicii au găsit o altă soluţie. „Ginecologul care mă supraveghase în timpul sarcinii mi-a spus să merg la spital, pentru că e acolo o colegă a lui, iar a doua zi o să-mi facă cezariană. Eram singura în travaliu. I-am explicat doamnei doctor Ghimbaş că am mai pierdut o fetiţă în urmă cu doi ani şi că trebuie să nasc prin cezariană,  i-am arătat recomandarea medicului. O asistentă mi-a spus că îmi face o injecţie, dar nu am ştiut pentru ce. După un sfert de oră au apărut contracţiile. I-am cerut doamnei Ghimbaş să mă trimită la Craiova şi mi-a zis «Du-te dracu' de nesimţită» şi că o deranjez. L-a chemat pe doctorul de gardă şi au băgat mâna după copil. Apoi mi-au spus că e sănătoasă, iar când am fost la ea avea ace în cap. La câteva ore, a murit", a povestit Ana Elisabeta Baldovin.

Cauza morţii, schimbată la expertiză

Pe certificatul de deces, medicii au scris că fetiţa a murit din cauza malformaţiilor, însă părinţii au cerut o altă expertiză. Atunci s-a constatat că micuţa a murit sugrumată cu cordonul ombilical. Femeia a dat în judecată  medicul ginecolog. „În Gorj, judecătorii nu mi-au dat dreptate. Am trimis dosarul la Strasbourg, prin poştă, şi am primit răspunsul după nouă ani, când nici nu mă aşteptam", a spus ieri femeia.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că România a încălcat articolul 2 al Convenţiei, prin lipsa anchetei eficiente şi a stabilit despăgubiri pentru Ana Elisabeta Baldovin de 16.000 de euro. Medicul ginecolog acuzat de malpraxis susţine că nu ştie nimic despre acest caz: „Nu ştiu ce să spun, numele nu-mi spune nimic. Sunt în concediu şi sunt uimită de ceea ce aflu".

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite