Tâegu-Jiu: Maria Loga, pe marile scene de 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A reuşit să-şi construiască o carieră de excepţie în lumea cântecului popular. Atunci când nu cântă, artista Maria Loga are grijă de cei trei nepoţei.  

S-a născut în comuna gorjeană Drăguţeşti, la aproximativ opt kilometri de Târgu- Jiu.Cunoscută în ţară şi peste hotare, interpreta îşi aminteşte de perioada copilăriei în care vecinii se strângeau la poarta casei ca să o asculte cântând. „De la vreo patru anişori cântam prin casă. Luam un cocean, improvizam o scenă şi încercam să cânt tot ce auzeam la radio. Îmi plăcea foarte mult Benone Sinulescu, Maria Lătăreţu, Irina loghin, Ioana Radu. În anul I de liceu am cunoscut- o pe regretata Filofteia Lăcătuşu care m-a îndrumat pe acest drum, iar în 1979 am luat primul trofeu în urma Festivalului Cântecului Jocului şi Portului Popular, organizat la Tismana. De atunci am simţit că trebuie să merg pe acest drum“, spune artista.

A început cântând la nunţi

A cântat timp de 13 ani într-un restaurant cunoscut din Târgu-Jiu dar şi la nunţi şi botezuri. „Nu contează dacă sunt chemată să cânt în satul Covrigi sau la Tel Aviv, pentru mine scena şi cântecul sunt sfinte“, spune Maria Loga. A absolvit liceul agricol la Bârseşti după care s-a angajat Staţiunea Pomicolă din Drăgoieni ca technician hortiviticol. „Mă pricep să tai via, pomii şi mă ocup de grădinărit“, mărturiseşte îndrăgita solistă. A urmat un curs de cibernetică- informatică , iar în perioada 1983-1986 a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă. În tot acest timp a cunoscut- o pe Victoriţa Lăcătuşu cea care urma să-i devină cea mai bună prietenă: „O cunosc de când avea 15 ani, cântecul ne-a apropiat. A devenit pentru mine ca o soră, rar mi-a fost dat să întâlnesc un om cu un caracter atât de frumos, este singura fiinţă căreia i-am spus toate secretele mele“.
 
A cochetat cu muzica uşoară

A reuşit să obţină premii importante la diverse concursuri şi festivaluri folclorice pretutindeni în ţară. „Am fost trecută prin sită şi prin ciur de cei mai specialişti în domeniul muzical. Am scos 14 albume de muzică populară semnate de regretatul dirijor Marin Ghiocel, iar două dintre ele sunt semnate de actualul dirijor Aurel Blondea“, povesteşte Maria Loga. Artista intenţionează anul acesta să scoată şi cel de-al 15-lea album. Din 1994 este angajată a Ansamblului Profesionist Doina Gorjului, dar a colaborat şi cu alte ansambluri din ţară. Multe din textile cântecelor sale sunt creaţii personale. Deşi are program destul de încărcat mereu îşi face timp să aibă grijă de nepoţei. „Muncesc mult, dar fac totul din plăcere. Acum am o meserie, cea de bunică. Mă bucur de cei trei nepoţei ai mei. Simt că am întinerit cu 30 de ani. Ei îmi dau poftă de viaţă. Ana Natalia, nepoţica mea, are un an şi trei luni şi este mereu în centrul atenţiei“, încheie Maria Loga.

V-a plăcut să scrieţi poezii, le-aţi editat?

E adevărat că am compus de mic copil multe poezii populare, dar şi poezii obişnuite. Am preferat să le păstrez într-un caiet, dar niciodată nu le-am editat. Le-am scris pentru sufletul meu.

 În câte turnee aţi fost?

Am fost prin multe turnee în ţară şi străinătate, precum Franţa şi Turcia. Cel care m-a marcat pe toată viaţa a fost cel din Israel, la mormântul sfânt. Am fost în toate locurile prin care a trecut mântuitorul.

Ce-i place: Natura. Mişcarea. Adoră să şofeze pentru că o relaxează. În timp ce conduce ascultă Holograf, Julio Iglesias, Ovidiu Comornic, în general muzică veche românească. Citeşte foarte mult. Adoră romanele scrise de Alexandre Dumas. Iubeşte copiii şi fl orile. Preferă romanţele cântate de Ioana Radu şi Ileana
Sărăroiu. Le apreciază pe Maria Ciobanu, Nineta Popa şi Sofia Vicoveanca.

Ce nu-i place: Minciuna şi trădarea. Mai bine suportă un adevăr chiar dacă este foarte dureros. De asemenea, urăşte viaţa sedentaristă. Detestă persoanele care nu sunt punctuale. Se întristează când un actor valoros se stinge din viaţă. Este o persoană sensibilă şi suferă atunci când cineva moare, indiferent dacă îl cunoaşte sau nu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite