Sute de femei aleg să stea acasă doi ani cu bebeluşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gorjencele preferă să rămână în concediu maternal timp de doi ani, chiar dacă primesc mai puţini bani de la stat. Doar 44 de persoane au decis să stea acasă un an, dintre care nouă sunt bărbaţi, iar 35 sunt femei.

Conform informaţiilor furnizate de directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj, Monica Podaru, 419 persoane din judeţ beneficiază de indemnizaţia  de creştere şi îngrijire a copilului şi a stimulentului de inserţie după Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. De la începutul anului şi până în prezent, din numărul total de beneficiari, 328 au optat pentru concediul de creştere şi îngrijire a copilului până la doi ani, din care 59 sunt bărbaţi, iar 269 sunt femei. Potrivit conducerii AJPS Gorj, în momentul de faţă 47 de gorjeni beneficiază de stimulent de inserţie pe piaţa muncii, în cuantum de 500 de lei. „40 de femei primesc acest stimul după ce s-au reinters la locul de muncă şi încă şapte bărbaţi. Cei mai mulţi au dorit să stea acasă timp de doi ani şi să îngrijească de micuţi“, a declarat Monica Podaru, directorul AJPS Gorj.

PĂRERI ÎMPĂRŢITE

Unele mămici sunt mulţumite de noua lege privind concediul de maternitate. „Am născut-o în luna mai pe Elena-Diana şi am ales concediul până la un an de zile. M-am reîntors în câmpul muncii. Mi se pare mult mai convenabil pentru că primesc acel stimulent de 500 de lei. Mă ajută şi familia în ceea ce priveşte creşterea micuţei şi nu reprezintă o problemă“, a spus Claudia Petec, de 25 de ani, din Târgu-Jiu. Alte mămici spun că noua legislaţie le dezavantajează. „În urmă cu cinci ani indemnizaţia de creştere a copilului era tot 600 de lei, sumă pe care o primesc acum mămicile care luau înainte de naştere un salariu minim pe economie. Guvernanţii ar fi trebuit să mărească venitul dat, fiindcă este şi viaţa mai grea şi preţurile sunt mai mari“, ne-a spus Lucreţia Oprea, de 32 de ani, din localitatea Băleşti. Noua Ordonanţă a fost publicată în Monitorul Oficial la 10 decembrie 2010 şi a intrat în vigoare la începutul anului. Aceasta prevede că, începând din luna ianuarie a anului 2011, mamele trebuie să aleagă între un concediu de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 de lei, şi un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 de lei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite