Târgu-Jiu: Subsol de bloc, transformat în living
0
Locatarii au găsit metode ingenioase de a valorifica spaţiile folosite până acum doar pentru conducte. Unii proprietari de apartamente şi-au umplut boxele de la subsol cu murături, iar alţii intenţionează să amenajeze crame în stil rustic. O gospodină şi-a făcut chiar o sufragerie în subteran.
Subsolurile a şase blocuri aflate pe strada Revoluţiei din Târgu-Jiu vor fi transformate în curând în depozite pentru borcanele cu murături ale proprietarilor de apartamente. Ideea amenajării unor spaţii la subsolul blocurilor a aparţinut însăşi locatarilor care s-au gândit că nu ar strica să îşi depoziteze câteva lucruri. Câţiva locatari din blocul nr. 6 au intrat în posesia unui adăpost şi deja au depozitat primele provizii pentru iarnă.
Vrea să îşi facă o cramă în beci
„Eu şi soţia am fost primii care ne-am făcut o boxă pentru murături la subsol. Coborâm aproape zilnic şi suntem atenţi dacă apare vreo defecţiune. Cu această ocazie se va menţine curăţenia. La noi în bloc nu mai sunt demult ţânţari”, a spus Cristian Vitejanu. Aceasta intenţionează să realizeze pe viitor şi o cramă în stil rustic. În urmă cu câteva zile proprietarii s-au prezentat la sediul Asociaţiei de Proprietari nr. 72 din strada Revoluţiei solicitând un loc pentru păstrarea conservelor. „Decât să fie plin de apă la subsol aşa cum se întâmplă la alte blocuri din oraş, mai bine să fie folosit de către cei care vor să păstreze pentru la iarnă un butoi de murături. Pe strada noastră locatarii a patru blocuri au intrat în posesia depozitelor, iar în alte două blocuri se lucrează la acestea. Toţi proprietarii de locuinţe vor dispune de câte un spaţiu”, a spus astăzi Ioan Berca.
Locatarii îşi depozitau murăturile în cămările din apartamente însă, acestea se stricau din cauza căldurii. Marioara Becheanu este pensionară şi se ocupă de preparatul zacuscăi, murăturilor, dulceţurilor şi compoturilor. Acum se bucură că va avea un loc mai bun pentru a le depozita în sezonul rece. „Anul trecut mi s-au stricat câteva borcane cu murături din cauză că nu aveam unde să le depozitez. Le ţineam în casă dar nu mai apucam să le consum”. Gospodina şi-a amenajat la subsol şi un living, astfel încât să invite prietenii şi cunoştinţele oricând la o cafea. „Mai întâi am gletuit, am zugrăvit şi apoi am adus mobilă, mese, scaune, covoare şi câteva covoare. Locul este amenejat la fel ca şi o sufragerie. Aici o să-mi servesc cele două nepoţele cu compot. M-a costat în jur de 500 de lei cu bolţari cu tot. Când plec închid uşa cu cheia”.
Fiecare familie beneficiază de aproximativ zece metri pătraţi din spaţiul subsolului.