Târgu-Jiu: Şomerii vor să devină asistenţi maternali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Şomerii vor să devină asistenţi maternali
Târgu-Jiu: Şomerii vor să devină asistenţi maternali

Cele 15 posturi vacante sunt blocate din cauza crizei. În judeţul Gorj peste 140 de asistenţi maternali îngrijesc de copii abandonaţi. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială spun că ar mai fi nevoie de persoane calificat care să se ocupe de micuţii părăsiţi la naştere.

Anul acesta, 35 de gorjeni au solicitat să devină asistent maternal profesionist.  Pe lângă acestea alte aproape 40 de persoane care au depus anul trecut cereri se află pe lista de aşteptare. „Anul acesta am intrat în şomaj şi nu găsesc niciun alt loc de muncă. M-am gândit să iau un copil să-l îngrijesc. Am auzit că sunt blocate“, a declarat Ileana Turlea din Târgu-Jiu.

Din asistent maternal a devenit mămică


La nivel de judeţ 142 de asistenţi îngrijesc de 174 de copii cu şi fără handicap. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au declarat că există copii cu nevoi speciale care au nevoie să fie îngrjiţi de asistenţi maternali.  Puţine persoane solicită să adopte copii abandonaţi, iar singura soluţie pentru ei este instituirea unei măsuri de protecţie specială. „Este nevoie de asistenţi maternali. Sunt 15 posturi vacante dar nu pot fi ocupate din cauză că Guvernul le-a blocat. Statul nu are bani să-i plătească. E an de criză, dar încercăm să ne descurcăm cum putem. Aşteptăm şi noi să deblocarea acestor posturi“. A declarat Natalia Gruia,director adjunst al DGASPC Gorj. Unii gorjeni spun că a avea grijă de un copil cu nevoi speciale este o sarcină destul de dificilă, în timp ce alţii fac acest lucru cu plăcere. De pildă, Rodica Stăiculescu din Târgu-Jiu a dat naştere la un băiat şi deşi, şi-ar fi dorit şi o fetiţă,  problemele de sănătate au împiedicat-o.
În 2004 femeia, soţia unui poliţist din Rovinari a devenit asistent maternal al unei copile de şase luni pe care după câţiva ani a adoptat-o. „Îmi plac foarte mult fetiţele. Pe Eli am crescut-o de când avea şase luni. Părinţii ei au abandonat-o din cauză că aveau mai mulţi copii şi nu aveau cu ce să-i crească. Anul trecut am hotărât să o adopt. Acum fata va împlini pe 25 octombrie cinci ani, nu aş mai putea trăi fără ea. Am înscris-o la grădiniţă, este un copil sociabil, afectiv, s-a obişnuit cu mine, cu soţul şi băiatul meu de 12 ani. Mă gândesc de pe acum să fac ceva pentru ea ca să-i ofer un viitor mai bun. Fetiţei mele îi place să îşi aleagă singură hainele cu care să se îmbrace atunci când merge la grădiniţă“, spune Rodica Stăiculescu. De dragul copiilor, femeia îngrijeşte de  o altă fetiţă în vârstă de trei ani părăsită de părinţi. În prezent pentru 11 copii aflaţi în sistemul de protecţie specială a fost obţinută sentinţă civilă de deschidere a procedurii de adopţie, cu vârstă cuprinsă între 11 luni şi 12 ani. Trei dintre ei au fost adoptaţi, iar alţi trei se află în proces de potrivire cu familiile atestate ca să adopte.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite