Târgu-Jiu: Singurul medic specialist în somnologie din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a specializat într-o ramură a medicinei care în ţara noastră este la nivel de cercetare. Elena Vlad este medic pneumolog, dar şi specialistă în somnologie, ştiinţa care se ocupă de tratarea celor care au tulburări în timpul somnului, în special a celor care sforăie.

Este singurul medic din judeţul Gorj care este specializat în somnologie. În ţara noastră, această ramură medicală este în stadiul de cercetare, în timp ce în străinătate există chiar clinici specializate în tratarea tulburărilor din timpul somnului, care duc la apariţia de boli. Elena Vlad a urmat în anul 2008 cursurile de somnologie şi a devenit primul medic gorjean specialist în această activitate. „Pneumologia a cunoscut o dezvoltare foarte mare în ultimii ani. În anul 2008 am ocupat funcţia de director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu din Dobriţa şi am avut puterea decizională. Atunci am stabilit să dezvoltăm specialităţi medicale conexe. Somnologia implică măsurarea ritmului cardiac în timpul somnului, măsurarea nivelului oxigenului din sânge în timpul somnului, mişcările toracice şi abdominale şi măsurarea encefalogramă. Cei care sforăie au un nivel mai redus al oxigenului în organism şi de aici apar tot felul boli“, spune medicul Eleba Vlad.

A investigat 55 de pacienţi

Elena Vlad se ocupă de laboratorul de somnologie din cadrul Spitalului Tudor Vladimirescu, care funcţionează din anul 2008. Până acum, 55 de pacienţi au apelat la serviciile laboratorului.  „Doar patru pacienţi au urmat terapii la domiciliu. De ce atât de puţini? Din motive economice. Investigarea este gratuită, dar tratamentul nu. Tipul bolnavului care suferă de sindrom apneic este cel supraponderal, care adoarme şi la volan şi se trezeşte dimineaţa obosit şi cu dureri de cap“, ne explică Elena Vlad.

Dacă nu era medic, i-ar fi plăcut să fie profesoară de română

Elena a urmat medicina mai mult pentru că a fost îndemnată de mama sa. Şi-a dat seama că nu a greşit, cu toate că şi-ar fi dorit să fie şi profesoară de limba română. Dacă ar fi să aleagă din nou, tot medicina ar urma. „Am ales medicina datorită mamei mele. Ea a lucrat ca economistă la spital şi a avut o admiraţie deosebită faţă de medici. La admitere a fost foarte greu. Au fost 13 pe loc. Am picat la Craiova şi am intrat în anul următor a 28-a la Cluj din 300 de candidaţi. Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot profesiei de medic m-aş dedica. Dacă nu făceam medicina, mi-aş fi dorit să devin  profesoară de limba română, pentru că mă înţeleg bine cu copiii şi sunt o fire mai poetică. Poeţii mei preferaţi sunt Eminescu, Labiş şi Bacovia“. I-a plăcut foarte mult în facultate şi mai ales modul de viaţă al ardelenilor. După ce a terminat rezidenţiatul, a lucrat prima dată la Dispensarul TBC din Novaci, iar apoi la cel din Târgu-Cărbuneşti, după care a ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite