Târgu-Jiu: Grigore Şerbănescu, neurologul cu 50 de ani de carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Grigore Şerbănescu, neurologul cu 50 de ani de carieră
Târgu-Jiu: Grigore Şerbănescu, neurologul cu 50 de ani de carieră

Doctorul Griguţ, aşa cum e ştiut de toată lumea în Târgu-Jiu, împlineşte peste câteva zile 80 de ani. A muncit zeci de ani la Spitalul Judeţean.

Mic de statură, cu o privire ageră şi foarte vioi, doctorul Griguţ, cum este ştiut de toată lumea în Târgu Jiu poate fi văzut deseori plimbându-se cu bicicleta sau pe jos, pretutindeni în oraş. El este acum pensionar după ce a muncit ani de-a rândul în cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu. Îşi împarte timpul între cabinetul său medical deschis acasă şi ferma de la ţară din Sâmbotin. Este o persoană foarte activă dar nu neglijează nici odihna, repaosul între anumite ore fiind unul dintre secretele bunei dispoziţii ale sale.

„Griguţ“, aşa mă striga tata

Faima doctorului Grigore Şerbănescu a depăşit demult graniţele judeţului Gorj. După absolvirea Facultăţii de Medicină din Bucureşti, el a lucrat  la Spitalul nr. 9 din capitală, cunoscut pentru tratarea afecţiunilor neurologige. Acolo a devenit un medic foarte cunoscut şi apreciat de toată lumea, chiar şi peste hotare. „Aveam cam 26 de ani când am ieşit doctor. De atunci am tratat sute de bolnavi din toată ţara. Unii dintre ei mă mai caută şi acum“, spune doctorul Şerbănescu. Era destul de tânăr când a ajuns în Târgu Jiu. Celebritatea l-a ajutat să devină cel mai căutat neurolog şi psihiatru, iar până la pensionare a fost şeful secţiei Neurologie a Spitalului Judeţean. Aproape orice gorjean a auzit de Griguţ, numele său fiind deseori asociat cu nebunii. Oamenii ştiu că la el se tratează toţi cei cu probleme neuropsihiatrice, iar deseori pot fi auzite expresii precum „Eşti nebun? Du-te la Griguţ!“. Doctorul se amuză pe seama acestor vorbe şi spune că nu l-au deranjat niciodată. „Griguţ mă alinta tata când eram mai mic, de la Grigore. El mă striga deseori aşa. Multă lume mă ştie acum după acest nume“, mărturiseşte medicul.

„Invidia medicorum pesima“

Prin acest dicton latin,  Grigore Şerbănescu îşi exprimă părerea despre unii colegi de breaslă. Celebritatea nu i-a adus numai lucruri bune, spune acesta, ci şi lucruri neplăcute. Pe timpul fostului regim, el a fost supus mai multor controale şi percheziţii la domiciliu din partea autorităţilor. „Am avut trei ilicite, cum se numeau pe vremea aia... . M-au reclamat colegii de breaslă, invidioşi pe averea şi pe faima mea. Niciodată nu am pus mâna pe un leu pe nedrept şi nu am eliberat acte medicale contracost cum făceau alţii“, spune Grigore Şerbănescu. La vârsta sa încă mai profesează, alături de soţia sa Cornelia, tot medic psihiatru pensionar, în vârstă de 75 de ani. Despre aceasta, Grigore Şerbănescu are numai cuvinte de laudă, spunând că a luat locul I pe ţară prin rezultatele muncii sale. Doctorul Şerbănescu mai este şi autorul a două tratate de medicină şi se bucură de statutul de doctor în ştiinţe medicale. A participat la numeroase congrese pe teme medicale şi a fost primul medic din Romania care a făcut arteriografii în sistemul carotidian şi vertebrobazinal. Are două fete, una care este inginer, stabilită în Statele Unite ale Americii şi una de profesie medic în Bucureşti. Când nu este în Târgu Jiu, este lângă oraş, la ţară, la Sâmbotin. Acolo are câteva vite şi o vie cu care se mândreşte. „Fac cel mai bun vin şi cea mai bună pălincă, dar nu beau. Îmi place să dau la prieteni sau mai vând la cine îmi cere“, spune doctorul.
Ce îi place?  În timpul liber se plimbă cu bicicleta sau joacă fotbal „Pe vremuri am fost preşedintele clubului Pandurii. Eu l-am adus aici pe Victor Piţurcă să joace“. Citeşte cel puţin două ore pe zi.
Ce nu-i place? Nu-i place să bea, să fumeze şi să facă excese în mâncare. Nu-i place că unii colegi de breaslă îşi asumă merite necuvenite şi este supărat pe cei pe care i-a ajutat, apoi i-au întors spatele.
Doreşte să aibă puterea să trateze încă mulţi bolnavi de acum înainte şi să se poată ocupa de ferma sa pe care o are la ţară, la Sâmbotin. Nu regretă nimic în viaţă şi nu se supără că lumea îi asociază numele cu nebunii. Este mândru de ce a realizat în viaţă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite