Târgu-Jiu: Samsarii gorjenii stau cu maşinile trase pe dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Samsarii gorjenii stau cu maşinile trase pe dreapta
Târgu-Jiu: Samsarii gorjenii stau cu maşinile trase pe dreapta

Deşi preţurile au scăzut, vânzările de autovehicule second hand nu au crescut. Târgul de mașini de la marginea orașului pierde clienți pe zi ce trece. Vânzătorii de autoturisme second hand se plâng că, deşi au făcut reduceri la preţuri la preţuri, oamenii doar vin şi privesc, fără să cumpere.

Unicul târg autorizat din Târgu-Jiu în care se vând autoturisme second hand sau alte vehicule este cel de la marginea orașului, în zona de nord, lângă platforma industrială Artego. Aici este locul în care în fiecare zi de joi sau duminica vin să-și vândă mașinile proprietari din tot județul Gorj sau chiar din alte județe. Pe lângă ei sunt și așa-zișii samsari de autoturisme sau vânzătorii de piese auto la mâna a doua. Administratorul târgului, Dincă Petrișor Roibu, spune că numărul acestora este în scădere față de anii trecuți și pune acest lucru pe seama mult mediatizatei crize economice. „Se simte această criză și la mine. Vânzătorii, dar și clienții au început să dispară, dacă mai înainte nu aveam loc să-i primesc, acum sunt tot mai puțini. Taxa de intrare este de 10 lei și am menținut-o mică  pentru a nu-i pierde de tot. Oricum, târgul este mai scump decât altele din țară raportat la prețul mașinilor, iar vânzările scăzute se datorează și faptului că nemții au trecut și ei la programul Rabla care dezavantajează cumpărătorii de aici“, a spus Dincă Roibu.

În tâgul auto se vând mai mult mititeii decât maşinile

La târgul auto veneau până nu demult aproape 500 de mașini, gama fiind destul de variată în rândul autoturismelor. Cele mai multe puteau fi văzute duminica, zi în care vin cei mai mulți vizitatori. Majoritatea celor care trec prin târgul de mașini pleacă până la urmă acasă așa cum au venit. Unii vin să-şi „clătească ochii“, alții să bea o bere sau să guste un mic. „Am venit ca să mă uit, nu să cumpăr. O să-mi iau niște mici, că aici sunt cei mai buni din oraș, beau o bere și plec acasă. Nu-mi iau mașină că unele sunt tot scumpe, iar cele mai ieftine sunt vechi și nu se merită. Mai bine îmi caut o mașină dincolo, afară din țară“, spune Claudiu Albu, unul dintre vizitatorii târgului.
În zilele de târg, cei mai avantajați par a fi tarabagii care profită de prezența multor persoane pentru a vinde altceva decât mașini. Aceștia au deja mușterii lor când vine vorba de mici, bere sau gogoși. „Nu pot să mă plâng că vin degeaba, am tot timpul clienți aici“, spune o vânzătoare mestecând câteva gogoși  în uleiul încins. Printre comercianți se mai numără și cei care vând diverse lucruri, cum ar fi electrocasnice, piese de schimb, aparatură electronică, încălțăminte sau chiar obiecte de mobilier. Produsele sunt noi sau uzate, iar de cele mai multe ori își găsesc cumpărătorii în rândul oamenilor cu bani puțini. Samsarii de mașini sunt și ei la tot pasul. Nu le iese bine întotdeauna și dau vina pe criză.„Nu mai facem niciun ban. Nu mai are lumea cu ce cumpăra, chiar dacă le dăm ieftin. Eu încerc de o lună să dau o mașină și nu o ia nimeni“, spune Sandu Petre. Prețurile la autoturismele străine încep de la 1400-1500 de euro, în funcție de vechime și de starea acestora. O  „Dacie“, în schimb, poate costa 30 de milioane de lei vechi. Este mașina românului cu bani puțini și care o vrea să o cumpere ca să-și facă treaba, spune administratorul târgului, Dincă Roibu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite