Târgu-Jiu: 600 de mineri de la SNLO au rămas de astăzi fără loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: 600 de mineri de la SNLO au rămas de astăzi fără loc de muncă
Târgu-Jiu: 600 de mineri de la SNLO au rămas de astăzi fără loc de muncă

Ortacii disponibilizaţi au posibilitatea să opteze fie pentru şomaj fie pentru pensie. Reprezentanţii AJOFM Gorj spun că în urma consilierilor făcute în rândul minerilor s-a contatat că cei mai mulţi dintre ei renunţă la şomaj în favoarea pensiei. Fiecare miner primeşte la plecare câte 29 de mii de lei , sumă de bani care reprezintă plăţile compensatorii acordate la data desfacerii contractului de muncă.

Cei 600 de mineri de la Societatea Naţionala a Lignitului Oltenia (SNLO) incluşi în programul de restructurări au părăsit astăzi locurile de muncă. Ortacii vor primi plăţi compensatorii în valoare de 29 de mii de lei, pentru că pleacă de bunăvoie. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj s-au ocupat de consilierea persoanelor disponibilizate, iar chestionarele completate de mineri scot la iveală faptul că puţini dintre ei optează pentru şomaj. Cu toate acestea, începând de astăzi cei 600 de ortaci sunt aşteptaţi la sediul Agenţiei pentru a-şi depune dosarul de şomaj, care va trebui să conţină certificatul de naştere, cel de căsătorie, buletinul, cartea de muncă, precum şi o adeverinţă de la medicul de familie. Pe lângă şomajul calculat în funcţie de venitul fiecăruia, ortacii care au lucrat zeci de ani în subteran vor primi timp de cel mult 24 de luni şi venituri complementare care nu depăşesc  suma de 1350 de lei lunar. Veniturile complementare se acordă în funcţie de vechime, perioada fiind cuprinsă între 20 şi 24 de luni. Acest dosar de şomaj trebuie să fie depus în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de muncă. „Săptămâna trecută au fost consiliaţi toţi cei 600 de mineri disponibilizaţi, însă contractele de muncă le expiră azi motiv pentru care cei care doresc să beneficieze de indemnizaţia de şomaj trebuie să vină la Agenţie cu dosarul. Cert este că toate persoanele disponibilizate vor primi, indiferent dacă optează pentru pensie sau nu, valoarea a două salarii medii nete, respectiv suma totală de 2710 lei pe care noi o virăm în conturile societăţii, după ce vom primi tabelul nominal cu ortacii disponibilizaţi“, a declarat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

În cele 30 de zile se va stabili şi câţi dintre cei aflaţi în programul de restructurare de la SNLO vor opta pentru pensie şi asta pentru că cei mai mulţi au atins pragul vârstei de pensionare.

Soarta  minerilor depinde de cererea de cărbune

La SNLO îşi desfăşoară în continuare activitatea încă 8500 de mineri a căror soarta depinde de cererea de cărbune. „Din cei 9030 de mineri de la SNLO, 600 au părăsit astăzi locul de muncă. Soarta celor care rămân în continuare în cariere depinde de cererea de cărbune, iar deocamdată putem să spunem că stăm bine la acest capitol. Nu ştim însă ce va fi în perioada următoare. Cei mai mulţi ortaci care şi-au încetat astăzi contractul de muncă lucrau în subteran“, a declarat Viorel Temelescu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia.

Intenţionez să plec în străinătate. Am 49 de ani şi m-am gândit să bag banii din ordonanţă în bancă şi să plec să muncesc în Franţa. Merg în construcţii, în ţară nu am ce să fac iar pe banii primiţi acum nu mă pot baza. Îi cheltuiesc şi apoi ce fac?“ a declarat unul dintre minerii disponibilizaţi.

 

 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite