Târgu-Jiu: Recolta de struguri, cea mai bună din ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Recolta de struguri, cea mai bună din ultimii cinci ani
Târgu-Jiu: Recolta de struguri, cea mai bună din ultimii cinci ani

Viticultorii gorjeni vor avea vin mai mult şi mai bun în an de criză. Specialiştii estimează că recolta de struguri din acest an va fi mai mare şi mai bună calitativ decât cea obţinută în anii trecuţi.

În Gorj au început să se culeagă strugurii. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj anul de criză 2009 va fi unul dintre cei mai buni ani viticoli. Directorul coordinator al DADR Gorj, Petrică Valeriu, precizează că anul acesta recolta va fi foarte bună. “De pe cele 3756 de hectare cu viţă de vie estimăm o producţie medie de 5000 de kilograme la hectar. Specialiştii noştri din teren spun că anul 2009 este cel mai roditor din ultimii cinci ani. În anul 2007 a fost secetă iar producţia a fost foarte slabă.  În mod normal culesul viilor începe atunci când în strugure s-a acumulat o cantitate de 200-220 de grame de zahăr natural la litru. Recoltarea timpurie a strugurilor presupune zahăr mai redus şi obţinerea unui vin de calitatea inferioară”.  În 2008 s-a înregistrat o cantitate de 4.030 de kilograme de struguri pe hectar, iar în 2007, 3760 de kilograme.
Ţăranii din Bălăneşti au pregătit butoaiele de vin încă de săptămâna trecută, iar astăzi au  luat sacii şi coşurile şi au luat drumul către vii. “Le-am spus copiilor să vină astăzi să mă ajute la culesul viei. E plină de struguri. Vreau să culegem mai repede că anul trecut mi-au mâncat graurii şi păsările aproape tot ananasul. Sunt sigur că voi intra cu producţie mult mai mare în pivniţă decât anii trecuţi. Am storcătoare şi merge imediat treaba”, a spus Constantin Brezoi de 68 de ani din Bălăneşti.


“Viţa nobilă a dispărut după retrocedarea terenurilor”

Zonele viticole recunoscute în judeţul Gorj sunt comunele Runcu,, Turcineşti, Bălăneşti şi Prigoria. “În prezent nimeni nu deţine suprafeţe cultivate cu viţă nobilă. Doar Staţiunea Pomicolă deţine o suprafaţă de cinci hectare de viţă nobilă. Există doar viţă de vie hibridă cu soiuri de ananas, italiană, fragă, căpşunică, sau nova. Înainte de revoluţie, în Bălăneşti, Poiana Turburea,  Cruşeţ, şi Stoina se cultiva viţă de soi nobil dar  după ce suprafeţele au fost retrocedate prorietarilor, aceştia nu s-au mai îngrijit de ele“, a mai precizat Valeriu. La Câlnic sătenii nu se grăbesc să culeagă via. “Eu o voi culege mai târziu ca să se coacă mai bine. Iese vinul mai dulce. Vecinii la fel vor să înceapă culesul pe la sfârşitul lunii”, a spus Rucsanda Ungureanu.

Orezul dă tărie vinului

Viticultorii se bucură de producţia din acest an. “Ne bucurăm de roade, de toate s-au  făcut anul ăsta şi  porumbii şi strugurii. Au ieşit peste 300 de litri de vin. Anul trecut nu am avut norocul ăsta. Se spune că în must e bine să aruncăm nişte orez ca să dea tărie vinului. Strugurii sunt foarte buni în curele de slăbire, pentru anemii şi persoanele care lucrează în stres. Mama mea mânca nuci cu pâine şi cu struguri şi era roşie în obraji”, ne-a spus Nicoleta Negrea. 

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite