Târgu-Jiu: Ramona Muja, arbitrează de patru ani şi vrea să promoveze la lotul C

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Ramona Muja, arbitrează de patru ani şi vrea să promoveze la lotul C
Târgu-Jiu: Ramona Muja, arbitrează de patru ani şi vrea să promoveze la lotul C

Fostă handbalistă de performanţă, Ramona a ales acum să practice arbitrajul de fotbal în care vrea să facă o carieră pe termen lung.

Ramona Muja este una dintre arbitrele de perspectivă din lotul comisiei gorjene de arbitrii de fotbal, în aceste zile susţinând la Bucureşti examenul de promovare în lotul C. Totuşi fotbalul nu a fost pentru ea o pasiune de când s-a apucat de sport, pentru că primul sport a fost handbalul.

Handbalistă de performanţă

La 10 ani Ramona s-a apucat de handbal fiind selecţionată de profesoara Camelia Stănciulescu pentru a face parte din echipa Liceului Sportiv. Era micuţă şi destul de firavă şi nimeni nu credea că va putea face sport dar antrenoarea ei a văzut că are calităţi. Părinţii i-au recomandat chiar să facă sport mai ales că tatăl său era fotbalist. A crescut de fapt pe terenul de fotbal unde era mereu luată de tatăl său la antrenamente. „Eram mică atunci şi nu-mi dădeam seama ce e sportul dar cu timpul am îndrăgit handbalul. Am făcut handbal de performanţă până în clasa a X-a şi mergeam la turnee finale deşi jucam la junioare trei eu fiind mai mică cu doi ani decât ele”  povesteşte acum Ramona care era printre cele mai bune sportive din grupă, apogeul carierei de handbalistă fiind în clasele VIII – X , după care s-a accidentat grav având ruptură  de ligamente. A continuat să se antreneze pentru handbal dar nu a mai putut juca de atunci. „A fost pasiunea mea cea mai mare, nu mă vedeam făcând alt sport sau altceva în viaţă. Cine mă întreba ce vreau să fac aş fi răspuns că vreau facultatea de sport şi să joc handbal. Visam noaptea după accidentare că m-am făcut bine şi că am început să joc.”

Campioană naţională de fotbal de sală


Datorită arbitrajului a început să uite de handbal. A fost mai întâi componentă a unei echipe de fotbalul de sală unde a jucat cu fotbalistele de la Pandurii care erau în acelaşi liceu. „Am jucat portar acolo, după modelul tatălui meu iar al doilea an am fost rezervă pentru că eram accidentată. În cel de-al doilea an de fotbal am ieşit campioane la Alexandria la Campionatul Naţional feminin de fotbal în sală pe licee. Aşa am început cu fotbalul dar jucasem de mică fotbal în faţa blocului cu băieţii. Nu mă vedeam însă să joc fotbal ori să fiu arbitru” a povestit Ramona primii ei paşi în fotbal. Văzând că e atrasă de acest sport tatăl, fost fotbalist şi arbitru, i-a recomandat cursurile de arbitru. Nu se vedea arbitru de fotbal dar a făcut acest pas şi acum nu regretă pentru că şi-a descoperit vocaţia şi n-ar mai putea să facă altceva în viaţă. Şi-a luat toate examenele de categorie iar în aceste zile se află la Bucureşti unde susţine examenul de promovare ca arbitru divizionar în liga a treia.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite