Târgu-Jiu: Porumbeii din Piaţa Prefecturii hrăniţi de copii
0
De câteva luni, păsările uitate de autorităţi mănâncă pufuleţi aruncaţi de cei mici. Târgujienii spun că numărul porumbeilor a scăzut vizibil după lucrările de modernizare a părţii de nord a centrului civic. Păsările fie au zburat, fie au murit de foame.
Înaripatele care înfrumuseţau esplanada din faţa Prefecturii sunt tot mai puţine în ultima vreme, lucru care îi întristează pe târgujieni. La Primărie nu există persoană special angajată ca să îi hrănească zilnic. În ultimele luni au fost îngrijiţi de preşedintele Clubului Pandurii Târgu-Jiu, Marin Condescu. Acesta cumpăra saci cu grăunţe şi trimitea agenţii de pază ai clubului să-i hrănească. Porumbeii se familiarizaseră cu haina de culoare grena a agenţilor de pază. “Până acum două luni domnul Condescu le cumpăra grâu iar noi le aruncam în fiecare zi. Le dădeam un sac la trei zile. Când ieşeam din Club era orgie. Mă vedeau de departe şi veneau către mine. La un moment dat nu mă mai vedeam din cauza prafului. Pur şi simplu îmi recunoşteau uniforma după culoare”, a spus Florin Grivei, agent de pază. Doi ani la rând porumbeii au fost îngrijiţi de către agenţii de pază şi un salariat al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.
“Înainte erau de trei ori mai mulţi ca acum”
În urmă cu trei ani fostul prefect Ştefan Popescu Bejat a decis să închidă intrarea în podul Palatului Administrativ unde acestia se adăposteau. Acesta considera că păsările făceau foarte multă mizerie. Un salariat al SNLO şi-a făcut milă şi le-a deschis asteriala sediului. “Interesul autorităţilor este să scadă numărul păsărilor pentru că fac mizerie pe pavelele din centrul oraşului. Eu le-am deschis asteriala la pod ca să intre acolo pe timp de iarnă, să nu moară de frig. Am hotătât ca eu şi agenţii de pază să facem chetă şi să le cumpărărm zilnic grâu şi porumb”, a spus Ion Stoichiţoiu, şeful Serviciului Administrativ. Agenţii de pază ai societăţii au fost martori, pe timp de iarnă, când păsările cădeau una câte una îngheţate de frig, de pe pervazurile clădirii. “Îmi aduc aminte când mă înconjurau în momentul în care le aruncam grâul. Înainte erau de trei ori mai mulţi ca acum”, a spus Florin Brânduşoiu. Oamenii care se plimbă adesea prin oraş spun că porumbeii reprezintă simbolul şi farmecul oraşului. “Primăria ar trebui să amenajeze nişte vase speciale pentru grăunţe ca să vină singuri să se hrănească”, a spus Nicoleta Iacob. În prezent nimeni nu se mai ocupă de înaripate, doar copii îşi mai fac milă de ele, convingând părinţii să le cumpere câteo pungă de grăunţe. “Vin cu fetiţa în fiecare week-end în centru. Nouă ne plac foarte mult porumbeii şi le cumpărărm tot timpul grăunţe ori pufuleţi. Din păcate sunt tot mai rare. Acum câţiva ani veaneau şi se puneau pe pervazul geamului de la apartament şi le aruncam mâncare dar acum nu vine nici măcar unul”, s spus Roxana Lambru din Târgu-Jiu.
„În oraşele istorice existau mii de porumbei“
Porumbeii au venit în Piaţa Prefecturii în urmă cu aproximativ zece ani la iniţiativa fostului prefect de Gorj, Toni Greblă. „În marile pieţe din oraşele istorice existau mii porumbei. În anul 2001 m-am rugat de cineva să cumpere câţiva porumbei ca să aducă şi la Târgu-Jiu. Au fost achiziţionaţi peste 200 de pui din piaţă de la Craiova şi s-au înmulţit pe parcurs. Această iniţiativă îmi aparţine atât mie cât preşedintelui Marin Condescu “, a spus Toni Greblă, actual senator de Gorj. Acesta a avut grijă să-i hrănească periodic.