Târgu-Jiu: Pensionarii au pichetat sediul Prefecturii Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Pensionarii au pichetat sediul Prefecturii Gorj
Târgu-Jiu: Pensionarii au pichetat sediul Prefecturii Gorj

Apelul lansat de asociaţiile pensionarilor de a ieşi în stradă i-a lăsat rece pe vârstnici.


Doar 50 de pensionari au pichetat astăzi sediul Prefecturii Goj, în semn de protest faţă de nemajorarea pensiei şi neacordarea altor drepturi. Participanţii la miting au purtat la mână banderole albastre. Cei mai mulţi dintre pensionarii care au luat parte la manifestarea de protest frecventează cluburile vârstnicilor din Târgu-Jiu. Asociaţiile de pensionari au făcut un apel de a participa la miting, dar pensionarii au avut alte treburi mai importante decât de a-şi cere drepturile. Manifestarea a fost autorizată de poliţie şi a început la ora 10,00.
Dumitru Cilibică are 66 de ani şi după 43 de ani de muncă primeşte o pensie de 1000 de lei. Bătrânul face economii foarte mari pentru a se putea descurca pentru că soţia lui suferă de un handicap şi trebuie să cheltuiască foarte mult penru cumpărarea de medicamente: „Banii sunt puţini, pentru că totul este scump. Trebuie să-i cumpăr soţiei medicamente de 600-700 de lei pe lună, pentru că nu prea mai sunt compensate. Iarna este cel mai greu pentru că factura la gaze creşte foarte mult pentru că dăm drumul la centrală. Pentru a nu consuma foarte mult plecăm de acasă şi stăm mai mult la clubul vârstei a III-a. Ajungem seara acasă şi în felul ăsta nu consumă nici gaze şi nici enrgie electrică“.

Lista de revendicări a fost înmânată subprefectului de Gorj

Pe o pancartă pusă în faţa Prefecturii Gorj au fost scrise nemulţumirile pensionarilor: majorarea la 45% din salariu mediu brut a punctului de pensie începând din data de 1 ianurie 2009, aşa cum specifică legea, şi plata retroactivă. O altă revendicare  pensionarilor este acordarea ajutorului de deces la nivelul a două salarii medii brute, mărirea numărului de bilete de tratament şi creşterea numărului de medicamente compensate. De asemenea, vârstnicii mai cer indexarea cu rata inflaţiei a pensiei. Toate nemulţumirile au fost citite la un megafon, apoi reprezentanţii pensionarilor au urcat în sediul Prefecturii şi au înmânat lisat cu revendicări subprefectului Marcel Romanescu.
Ion Velcea, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Petrolişti din Gorj, spune că nu sunt sene nici ca de anul viitor să crească valoarea puntului de pensie: „În prezent, pentru un punct de pensie se plăteşte doar 42% din salariu mediu brut, pe când trebuia să crească, potrivit legii, de la 1 ianuarie 2009 la 45%. Problema e că nici de anul viitor nu se întrevede o creştere a punctului. Cerem doar să se respecte legea“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite