Portret: Ion Popescu-Lăzăroiu - De la poliţist la coregraf de ansamblu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Foto/ Ion Popescu-Lăzăroiu
Târgu-Jiu: Foto/ Ion Popescu-Lăzăroiu

Este dansator de peste 30 de ani, iar de curând a preluat frâiele Ansamblului Brâuleţul, unde îi învaţă pe tinerii şi bătrânii din Băleşti să joace dansuri populare din toată ţara.

În perioada şcolii generale, Ion Lăzăroiu a învăţat să cânte la vioară şi încă de atunci a început să iubească muzica populară. În 1977, s-a înscris la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, secţia Dans Popular, iar pe parcursul celor doi ani de studii, a participat la turnee cu Ansamblul Altiţa, cu care a  reuşit să câştige locuri fruntaşe la concursurile din ţară. „Am participat şi la turnee în străinătate în Ungaria, Grecia şi Iugoslavia. Întodeauna am câştigat premii bune. De exemplu, în Grecia am luat Talerul de Aur. Jucam dansuri din toate zonele ţării, pe toate le abordam cu aceeaşi pasiune“, spune acesta.


Concedii petrecute în turnee


Timp de opt ani a lucrat ca şi mecanic auto şi revizor tehnic, concomitent cu activitatea culturală, iar în 1982, după absolvirea Şcolii de Subofiţeri din Bucureşti, a fost repartizat ca poliţist la Departamentul Pază şi Ordine. „Nici când am început să lucrez ca poliţist nu am întrerupt activitatea de dansuri.  În perioada concediilor, am participat  cu Ansamblul Altiţa la mai multe turnee în străinătate în Turcia, Danemarca şi Elveţia“. Timp de 25 de ani, a lucrat la Poliţia Economică, dar şi la Cercetări Penale, iar în anul 2007 a ieşit la pensie.
De aproximativ trei ani ani, Ion Lăzăroiu este coregraf al Ansamblului Brâuleţul din Băleşti. „Conducerea primăriei mi-a propus să preiau funcţia de instructor al acestui ansamblu . Am găsit trupa de dansuri populare formată, am preluat-o şi am pus în scenă, pe lângă suita făcută de predecesorul meu, încă patru suite de dans popular, abordând zone ca Oaş, Dolj şi Gorj. Activitatea pe care o desfăşor se regăseşte în pregătirea a trei formaţii de dans popular, pe trei generaţii, respectiv 30 de copii, 20 de tineri şi 15 bătrâni din comună. Am găsit înţelegere la conducerea Primărie şi mi s-au confecţionat două rânduri de costume complete pentru bărbaţi şi femei“, încheie coregraful. Timp de trei ani, a fost profesor al Şcolii Populare de Artă, înfiinţând secţia externă Băleşti.


La ce festivaluri aţi participat cu Ansamblul Brâuleţul?


Am participat la mai multe festivaluri, clasându-ne pe locurile întâi la Festivalul Concurs al Cântecului, Jocului şi Portului Gorjenesc „Tismana“ şi la Festivalul Tineretului Godineşti. Am obţinut premiul special la Festivalul Dansului şi Portului Popular pentru Tineret „Liviu Dafinescu“.


Ce planuri de viitor aveţi în ceea ce priveşte ansamblul?


În prezent, avem un lucru un dans de Căluş şi intenţionez să pregătesc o suită de jocuri populare din zona Moldovei şi din cultura etniei rrome. Mi-aş dori foarte mult să particip cu formaţiile pe care le pregătesc la festivaluri judeţene şi interjudeţene şi, de ce nu, în străinătate.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite