Târgu-Jiu: Pe timp de criză economică, gorjenii se îndreaptă spre cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Pe timp de criză economică, gorjenii se îndreaptă spre cultură
Târgu-Jiu: Pe timp de criză economică, gorjenii se îndreaptă spre cultură

 Unii cumpără cărţi din necesitate, alţii vor cu orice preţ să intre în posesia unor volume care le-au marcat copilăria. Cu toţii demonstrează însă că nu ratează nicio ocazie prin care pot să mai aşeze câteva cărţi pe rafturile bibliotecilor personale. Librăria Mihai Eminescu era plină astăzi de târgujienii dornici să citească.

Sfârşitul de an reprezintă cea mai bună perioadă pentru vânzările de carte. Din septembrie, de la începerea anului şcolar şi până în luna cadourilor, gorjenii îşi petrec mai mult timp în librării pentru a-şi îmbogăţi biblioteca. Recordul este atins în această perioadă la vânzările de dicţionare, al căror preţ porneşte de la 10 lei şi poate ajunge la 235 de lei. Surprinzător este că cei care trec frecvent pragul librăriilor pentru a-şi cumpăra un dicţionar român-francez sau român-englez sunt şomerii care vor să plece la muncă în străinătate. Sute de târgujieni au trecut astăzi pragul Librăriei Mihai Eminescu, cea mai mare din oraş, în căutarea de cărţi. „Vreau să plec în Franţa să am grijă de un copil, iar cei de acolo îmi cer să ştiu neapărat limba franceză. Mai am două săptămâni la dispoziţie să învăţ măcar cuvintele esenţiale“, a declarat Maria Popescu, o şomeră din Târgu-Jiu.

La mare căutare sunt şi cărţile necesare penttru obţinerea permisului de conducere pentru diverse categorii. „ Am venit la librărie să cumpăr o carte pentru categoria E, pentru permis. Am mai cumpărat două, dar am picat de două ori, deci sigur nu învăţ de unde trebuie”, a declarat Romeo Pantilică, un tânăr din Hurezani. Manualele şcolare au fost cele care au salvat librăriile din criză. „ S-au vândut şi se vând foarte bine manualele şcolare. Zeci de tineri trec pragul librăriei nostre zilnic pentru a cumpăra anumite manuale, care se cer la şcoală“, a declarat Teodora Slamna, vânzătoare la Librăria Mihai Eminescu din Târgu-Jiu. Dincolo de cei care cumpără cărţi din necesitate, există gorjeni care au anumite preferinţe în materie de lectură. „ Am ales să vin astăzi pentru că  am mai mult timp să mă orientez. Să ştiţi că eu cumpăr atât cărţile oferite la promoţie cu  anumite ziare cât şi de la librării. Nu mă uit la bani când vine vorba de cărţi”, a declarat o pensionară pasionată de lectură.

Cel mai frumos cadou - o carte

Dacă unii se gândesc doar la jucării sau la articole de îmbrăcăminte atunci când vine vorba de un cadou, alţii, surprinzător de tineri, s-au gândit să le ofere celor mici, câteva cărţi, care să le fie de folos atât la şcoală cât şi în viaţa de zi cu zi. „Am venit la librărie să cumpăr nişte cărţi pentru nepoţei. Am ales să le cumpăr cărţi pentru că le trebuie, sunt tineri şi trebuie să descopere gustul pentru carte. Celui din clasa a treia i-am cumpărat un dicţionar explicativ român, iar la cel mic un dicţionar explicativ şcolar. Mă gândesc să le iau şi câteva cărţi cu poveşti”, a declarat Sorin Sârbu, un tânăr de 22 de ani din Craiova care a venit la Târgu-Jiu să-şi viziteze nepoţii, oprindu-se la prima librărie care i-a ieşit în cale pentru a le face un cadou special. Cartea Hertei Muller care obţinut Nobel pentru literatură nu a ajuns încă în librăriile gorjene, cu toate a stârbit interesul pasionaţilor de lectură

Cozile de la chioşcurile de ziare care oferă cărţi la preţuri excepţionale şi aglomeraţia din librării demonstrază că televizorul şi calculator pierd teren în faţa cărţilor, care întregesc biblioteca gorjenilor.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite