Târgu-Jiu: Lucreţia Pârcălăboiu, specialistă în tratarea diabetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 27 de ani tratează pacienţii cu diabet zaharat. Ca membră a Asociaţiei Europene de Diabet, Lucreţia Pârcălăboiu a participat la numeroase congrese în străinătate.

Copilăria şi-a petrecut-o la Arcani unde a şi urmat şcoala generală, apoi s-a înscris la la Liceul Ecaterina Teodoroiu din Târgu-Jiu. În 1972 a intrat la Facultatea de Medicină şi Farmacie pe care absolvit-o în 1978. „Am trecut prin greutăţi în perioada studenţiei. Tatăl meu a murit şi a trebuit să lupt cu viaţa. Nu mi-a fost deloc uşor. Mi-am dorit să-mi depăşesc condiţia socială. Acest lucru nu s-a putut decât prin muncă şi ambiţie. Am fost şefă de promoţie. Pe timpul facultăţii am obţinut bursă de studii”, mărturiseşte Lucreţia Pârcălăboiu. S-a specializat ca medic de boli interne în cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara, apoi s-a angajat la spitalul din Novaci, Secţia Interne. „Făceam naveta până la Novaci şi, din nefericire, pe traseu, am avut un accident şi m-am lovit la picior. După o intervenţie chirurgicală am făcut osteomielită, o boală de oase destul de gravă. Şase luni m-am deplasat cu ajutorul unui aparat. Cu toatea acestea am mers mai departe. Am făcut cea de-a doua specilitate de endocrinologie la Institutul C.I. Parhon din Bucureşti”, spune doctoriţa. Fiindcă în secţia de la Novaci erau şi bolnavi de diabet, s-a specializat mai târziu în diabetul zaharat. Acum este medic şef al compartimentului de diabet zaharat din cadrul Secţiei de Endocrinologie la spitalul Judeţean Târgu-Jiu. 

“Copiii au un loc aparte în sufletul meu”

Lucreţia Pârcălăboiu a devenit coordonatorul judeţean al Programului de Diabet Zaharat din Gorj. A tratat mii de bolnavi cu această boală. „Am plâns împreună cu părinţii, pentru fiecare copil descoperit cu diabet. Copiii au un loc aparte în sufletul meu. Am tratat o fetiţă de la vârsta de doi ani, primul caz tratat cu pompa de insulină. Îmi amintesc că Ana-Maria, avea trei ani şi făcuse o hipoglicemie. Am rugat-o cu o tabletă de ciocolată şi un pahar de suc, dar s-a uitat la mine foarte mirată şi a spus că ea nu are voie”. În prezent Lucreţia Pârcălăboi este medic primar de medicină internă şi endocronologie. De asemenea, este membră a Asociaţiei Americane şi Asociaţiei Europene de Diabet.
 

A obţinut sponsorizări pentru ca bolnavii să aibă condiţii


Între 2001şi 2004 a ocupat funcţia de director medical adjunct al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. A luptat să obţină sponsorizări pentru modernizarea Camerei de Gardă şi a Secţiei de Endocrinologie. „Am angajat pe atunci oameni amărâţi, cu mulţi copii, am obţinut sponsorizări pentru bolnavii de diabet chiar şi pentru Ana Maria. Niciodată nu îmi este ruşine să cer bani pentru pacienţi şi pentru a le oferi cât de cât condiţii decente pe perioada spitalizării”, încheie medicul specialist.

Ce îi place: Să citească. Îi place să gătească, peştele cu legume fiind reţeta preferată a membrilor familiei. Adoră excursiile în străinătate. Pe parcursul carierei sale, a participat la diverse congrese de diabet în mai multe ţări, iar cu această ocazie a vizitat obiective culturale importante.

Ce nu-i place: „Ceea cea se întâmplă în ţara noastră în ultimul timp. Mă doare sufletul că avem o ţară bogată dar totuşi săracă şi oamenii sunt atât de săraci“.

Întrebări şi răspunsuri


ADS: Respectă pacienţii tratamentele pe care dvs le recomandaţi?
L.P.: Sunt foartre mulţi pacienţi care nu-şi respectă tratamentul. La aceştia apar mereu complicaţii şi devin pacienţi ai secţiei de Endocrinologie. Înainte bolnavii de diabet erau mai receptivi, cred că stresul şi condiţiile de viaţă face ca bolnavul să uite că trebuie să se îngrijească.

Care sunt primele lucruri pe care le-aţi face în eventualitatea în care, să presupunem, că ajungeţi în fruntea ţării?
L.P.:Dacă aş fi preşedinte a-şi acorda mai multă atenţie sănătăţii. Dacă nu ai un popor sănătos, nu ai nimic. În alte ţări se investesc bani pentru prevenirea bolilor, din păcate la noi se alocă foarte puţini bani pe acest segment.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite