Târgu-Jiu: PORTRET Florin Rasoveanu: Columbofilul de la Pandurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu:  PORTRET Florin Rasoveanu: Columbofilul de la Pandurii
Târgu-Jiu: PORTRET Florin Rasoveanu: Columbofilul de la Pandurii

Pentru fizioterapeutul de la Pandurii creşterea porumbeilor e mai mult decât un hobby, poate fi deja considerată al doilea loc de muncă, ocupându-i destul de mult din timpul liber.

Florin Rasoveanu este preşedinte al Asociaţiei Columbofile Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu şi are peste 180 de membri. În 2002 a decis  să se separe de vechiul club care avea doar 30 de membrii, acum clubul său numărând 140 de membri în Târgu Jiu şi 40 de membri afiliaţi din Rovinari, în Gorj fiind acum în jur de 210 columbofili. Buna organizare a clubului şi faptul că a organizat concursuri şi s-a ţinut de promisiunile făcute membrilor a adus la mărirea numărului de membrii dar şi la apariţia rezultatelor. În cei şase ani de când există acest club columbofilii şi-au cumpărat două două cuşti de transport porumbei, una de 800 de locuri şi una de 1800 de locuri.

Are peste 80 de porumbei acasă

Creşterea porumbeilor e pentru Florin un hobby care îi ocupă destul de mult timp. De profesie asitstent medical, în prezent fizioterapeut la echipa de fotbal Pandurii, Florin are timp să crească peste 80 dintre care 40 merg frecvent la concursuri. Creşterea porumbeilor nu e însă un sport uşor şi mai e şi costisitoare. Antrenarea lor ocupă în medie câte două ore zilnic, atunci când lipseşte de acasă având om angajat pentru antrenamente: „Antrenamentele se fac de două ori pe zi, în jur de o oră dimineaţa şi una seara, constând în zbor în jurul volierei. Porumbeii nu se lasă pe casă sau în volieră dar ei deja sunt antrenaţi şi nu trebuie să-i obligi să facă asta. La prima oră cum le-am deschis uşa ei zboară afară timp de o oră. Unii mai obosesc după 45 de minute şi coboară dar nu trebuie să-i laşi, fluieri şi baţi din palme ca să înţeleagă că trebuie să zboare.” Acelaşi program se execută  zilnic în perioada de pregătire dar în ziua îmbarcării pentru concurs porumbeii nu se mai antrenează.

Un porumbel i-a revenit de la Doneţk


Columbofilii au anumite tehnici prin care conving porumbeii să revină la cuib atunci când sunt trimişi la concursuri. Rasoveanu spune că pentru a avea porumbei de concurs cu rezultate bune trebuie să ai grijă de recuperarea acestora după zboruri lungi: „În ziua lansării trebuie aşteptaţi acasă cu apă curată iar la o oră după sosire le adăugăm în apă soluţii pentru recuperare, produse speciale pentru digestie pentru că ei pe drumul spre casă de obicei nu mănâncă. Sunt foarte mult atraşi de cuib, de femelă, şi de aceea vin acasă. Li se arată porumbiţa în ziua îmbarcării timp de 20 de minute fiind aşteptat a doua zi să se întoarcă la ea. La sosire i se arată din nou porumbiţa ca să ştie de ce a venit şi că s-a întors pentru ea dar asta numai dacă a venit în timp util.” Dintre porumbeii săi cel mai de departe i-a venit un porumbel de la Doneţk, în această vară, la patru zile după lansare. A fost al patrulea porumbel revenit în Gorj şi primul din Târgu Jiu dar nu a fost un record.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite