Târgu-Jiu: PORTRET / Alina Dănăşel: „Arbitrajul e pe primul plan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu:   PORTRET  / Alina Dănăşel: „Arbitrajul e pe primul plan”
Târgu-Jiu: PORTRET / Alina Dănăşel: „Arbitrajul e pe primul plan”

Născută la 1 noiembrie 1987, la Târgu Jiu, Alina este în prezent studentă la Facultatea de Jurnalism din Arad dar în timpul liber, mai ales în weekend vine la Târgu Jiu să arbitreze. Alina Dănăşel e una dintre arbitrele tinere de perspectivă ale Colegiului de Arbitri Gorj cea mai mare dorinţă a sa fiind să ajungă să arbitreze în liga I.

De trei ani tânăra practică arbitrajul de fotbal pe care l-a învăţat întâmplător, după ce a făcut parte din echipa de fotbal a liceului. Acum a arbitra este de fapt prima sa preocupare şi chiar după ce va termina facultatea spune că nu va renunţa să meargă la meciuri: „Arbitrajul e pe primul plan deocamdată. Mă pregătesc constant pentru asta, fac două antrenamente pe săptămână obligatoriu, indiferent dacă sunt aici sau la Arad. Alerg şi acolo pe pistă şi nu întrerup pregătirea. Mi-e greu dar dacă îmi place le fac pe toate, au trecut deja doi ani şi n-ar mai fi mult până termin facultatea.”

Arbitrajul are şi o faţă nevăzută, aceea pe care arbitri o simt la meciuri, când oamenii înjură, vorbesc urât sau lovesc arbitri. Alina a cunoscut aceste aspecte care nu-i plac dar ştie că trebuie să le tolereze pentru a fi arbitru: „Sunt oameni la meciuri care te înjură pe nedrept, chiar dacă nu greşeşti. Nu neapărat că mă enervez dar mă deranjează. Nu am voie să le răspund deşi aş vrea. Dar după meci, dacă încep din nou să înjure, le mai explicăm cum am interpretat faza pentru că ei nu ştiu regulamentele şi normal că reacţionează aşa.”

ADS: Ai avut parte de incidente la meciurile pe care le-ai arbitrat?
Alina Dănăşel: Incidente nu am avut doar un meci mai dificil la Hurezani unde era un derbi local între comune şi au venit mulţi spectatori la meciul acela. Nu e gard de protecţie şi stăteau chiar în spatele meu la jumătate de metru şi toţi erau cu gura pe mine, cum ridicam ofsaid mă înjurau. A venit unul în spate şi mă intimida că îmi ia fanionul dacă mai ridic ofsaid. Dar nu mă intimidez, să dacă vine să mă lovească eu tot continui să-mi văd de arbitraj. Nu îmi e frică de ei.
ADS, Crezi că au şanse fetele să promoveze mai sus în arbitraj?
A.D.: Eu cred că da, mai ales noi care venim din generaţia aceasta, toate cinci suntem pregătite de examen şi avem şi condiţie fizică bună. Eu cred că avem şanse de a merge şi mai sus de lotul C. Eu vreau să ajung cât mai sus, cel puţin la Liga I numai că de la Liga  II-a la Liga I probele fizice sunt comune cu băieţii. Dar mă pregătesc până atunci şi le voi lua.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite