Târgu-Jiu: Octavian Baloşin, pompierul pasionat de obiecte istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Octavian Baloşin, pompierul pasionat de obiecte istorice
Târgu-Jiu: Octavian Baloşin, pompierul pasionat de obiecte istorice

A restaurat câteva pompe vechi de intervenţie flosite în situaţiile de urgenţă cu zeci de ani în urmă. Este perseverent şi niciodată nu renunţă la ceea ce îşi propune.

Ce îi place: Sinceritatea şi punctualitatea. Lui Octavian Baloşin îi plac oamenii simplii cu bun simţ. Adoră trandafirii. La ţară are curtea plină de trandafiri. „Fiindcă îmi plac foarte mult o să cultiv câţiva în faţa sediului subunităţii de la Hurezani unde activez în prezent ca pompier“.

Ce nu-i place: Persoanele care nu sunt de cuvânt şi întârzie la întâlniri. Pompierul urăşte minciuna. Nu-i plac oamenii schimbători. „Nu sunt de acord cu persoanele care îşi schimbă opinia sau poziţia după cum bate vântul şi nici cu cei care ăşi vând sufletul şi demnitatea pe lucruri de nimic“.

Ads: Dorinţi să colecţionaţi obiecte folosite de pompieri pe vremuri. Unde le veţi găzdui?

O.B: Important este să descopăr câtmai multe obiecte vechi. Le voi păstra la sediul Gărzii de intervenţie Nr. 2 din Hurezani. Acolo am realizat un ansamblu din lemn reprezentând masa tăcerii şi scaunele sculptorului Constantin Brâncuşi. 

Ads: Care este dorinţa cea mai mare a dvs.?

O.B: Cea mai mare dorinţă este să am sănătate astfel încât să le pot face pe toate. De asemenea, îmi doresc să descopăr şi alte aparaturi sau ustensile vechi.

Octavian Baloşin provine dintr-o familie de intelectuali, tatăl său fiind profesor de matematică-fizică şi mama profesoară de istorie-geografie. De mic a avut un vis, acela de a deveni profesor de matematică. A crescut în comuna Brăneşti alături de părinţi. A terminat liceul „CFR“ la Craiova după care a absolvit şi Facultatea de matematică-informatică, profil informatică din cadrul Universităţii din Craiova. Se vedea un matematician convins dar a ajuns pompier, omul care salvează vieţi omeneşti cuprinse de primejdii. „În anul 2006 am dat examen pentru un post de subofiţer în cadrul ISU Gorj. După un an am progresat. Am dat din nou examen pentru a ocupa postul de ofiţer“, spune pompierul. Octavian Baloşin este o persoană foarte activă, nu-i place să stea în loc ci să realizeze ceva, să progreseze. Are cea mai mare funcţie în cadrul Gărzii de Intervenţie Nr.2 din Hurezani.

„Pasiunea pentru obiectele vechi o am de la mama“


 Din copilărie a fost pasionat de obiectele istorice. Umbla prin sat împreună cu mama sa ca să adune de la veteranii de război arme folosite în lupte, monede, decoraţii, baionate şi alte obiecte vechi. „Pasiunea pentru obictele vechi o am de la mama. Fiind profesor de istorie îi plăceau foarte mult obictele folosite pe vremuri. Pe toate le-a donat muzeului judeţean“, spune Octavian. A restaurat câteva tehnici de intervenţie abandonate prin sate, care se foloseau pe timpuri la stingerea incendiilor. „Anul trecut am fost în recunoaştere la un obictiv în comuna Dănciuleşti. Este vorba despre o hipopompă  cu acţionare manuală concepută pentru a fi tractată de către cai. Era folosită pentru stingerea incediilor în locuri greu accesibile. Mi-a venit ideea de a o recondiţiona. Împreună cu colegii am curăţit-o, am vopsit-o  şi am expus-o la sediul subunităţii de la Hurezani. Această pompă manuală poate funcţiona şi acum. Orice vizitator o poate admira“. Un alt utilaj folosit în perioada primitivă, uitat de autorităţi, a fost recondţionat de pompier împreună cu colegii săi. „Aceste utilaje descoperite au fost aduse la expoziţia organizată în centrul Târgu-Jiului de „Ziua Pompierului“ în data de 13 septembrie. Şeful Inspectoratului a fost încântat de idee“. Cea de-a doua pompă se află în curtea Detaşamentului de Pompieri de la Târgu-Jiu. Octavian Baloşin este înscris la master în anul I la Managementul Asigurării calităţii în cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi, facultatea de Inginerie. Pompierul pasionat de obiectele istorice spune că intenţionează să mai caute astfel de obicte vechi. “Vreau să colecţionez toată aparatura de intervenţie veche şi să o aduc în faţa tuturor gorjenilor. Merită să vadă şi alţii cumse intervenea înainte la incendii“, încheie pompierul de la Hurezani.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite