O portugheză învaţă inginerie la Târgu-Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sandrina Martin’s Fereira a ales Universitatea Constantin Brâncuşi pentru a-şi continua studiile de Master. Tânăra de 28 de ani s-a înscris la şase discipline din cadrul Facultatăţii de Inginerie, după ce a studiat trei ani la Porto.

Portugheza Sandrina Martin’s Fereira are 28 de ani şi a venit în municipiul Târgu-Jiu în luna octombrie a anului trecut prin Programul Erasmus, care le permite străinilor să studieze la universităţi din România. Deşi a avut de ales între Bucureşti, Cluj şi Târgu-Jiu, Sandrina a decis să vină în oraşul lui Brâncuşi, deşi nu ştia nimic despre el. „Am întâlnit în Portugalia mai mulţi studenţi români care mi-au povestit despre ţara lor şi mi s-a părut foarte interesantă. Îmi place foarte mult aici, Târgu-Jiul se aseamănă cu oraşul meu natal Valenca. Am studiat trei ani ingineria mecanică la Universitatea din Porto, iar acum îmi continui studiile aici. Este ca un fel de master“, spune Sandrina.


Îşi susţine examenele în limba engleză


Studenţii Erasmus pot să înveţe la universităţi străine timp de un semestru, însă Sandrina a decis să rămână timp de un an, ceea ce o transformă în student free mover. Este singura studentă străină care a decis să petreacă mai mult timp la Universitatea Constantin Brâncuşi (UCB). „Profesorii predau în limba română, eu înţeleg cât de cât, dar mi-e greu să vorbesc. După cursuri, stau de vorbă cu profesorii în limba engleză, iar examenele le susţin tot în engleză . Mă bucur că pot să învăţ şi limba română“, adaugă portugheza.
Tânăra locuieşte la căminul din Debarcader, iar cazarea o costă 200 de lei pe lună. Pentru şcolarizare, Sandrina achită aceeaşi taxă ca şi studenţii români, adică 1.290 de lei pe semestru.


Şase stundenţi de la UCB, la cursuri în străinătate


După absolvirea anului universitar, Sandrina va primi un certificat din partea universităţii, unde îi vor fi trecute notele de la examene. „Prin introducerea acestor categorii de mobilităţi studenţeşti, UCB vine în ajutorul studenţilor interesaţi să studieze la universitatea noastră. Alegerea studentei de a veni şi a rămâne aici scoate în evidenţă calitatea învăţământului oferit de UCB, pregătirea profesorilor şi faptul că ne deschidem porţile către exterior“, a precizat purtătorul de cuvânt al UCB, Mirabela Tufan. Şase studenţi de la UCB studiază, prin programul Erasmus, la universităţi din ţări pregum Slovacia, Cehia sau Grecia.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite