Nemţii, îndulciţi cu afine culese din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Direcţiei Silvice cumpără de la micii culegători şi vinde apoi în Germania, la preţuri cu până la 60 la sută mai mari. Fructele de pădure sunt folosite la producerea dulceţurilor şi siropurilor. Reprezentanţii instituţiei, care trebuie să livreze o comandă de zeci de tone, se plâng că recolta de anul acesta este mai slabă, din cauza iernii prelungite.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Gorj contează, în acest an, pe o producţie de 40 de tone de fructe de pădure, absolut toată urmând să fie exportată în Germania. Sezonul de recoltare a afinelor deja a început, iar până acum la centrul de colectare de la Ocolul Silvic Târgu-Jiu s-au strâns aproape 200 de kilograme. Fructele urmează să fie congelate înainte de a fi livrate nemţilor, care le vor folosi pentru prepararea de dulceţuri şi siropuri.

AFINELE, 10 LEI LA CUMPĂRARE

La fel ca şi anul trecut, am încheiat un contract cu o firmă care va transporta fructele în Germania. Fabrica de acolo va produce dulceţuri şi siropuri. Au fost aduse doar din anumite zone, deoarece în unele localităţi a bătut piatra ori a fost prea frig şi nu s-au copt, cum s-a întâmplat la Polovragi“, a declarat Constantin Trocan, şeful Biroului Producţie din cadrul Direcţiei Silvice Gorj. Instituţia cumpără fructele de la culegători, de regulă persoane nevoiaşe, care nu au altă sursă de venituri. Pentru un kilogram de afine, acestea primesc 10 lei. Preţul de vânzare către firma din Germania este cu până la 60 la sută mai mare.

ÎN AFACERI ŞI CU PLANTE PENTRU CEAIURI


Reprezentanţii ocoalelor silvice din judeţ spun însă că în acest an  recolta este mult mai slabă decât în 2010. „Cea mai mare cantitate de afine a fost adusă din zona Padeşului. În ultimele zile au ajuns lăzile încărcate şi de la Runcu şi Novaci. Recolta din acest an va fi, cu siguranţă, mai mică, din cauza frigului. A fost o iarnă lungă şi n-au avut când să se coacă“, a precizat Ştefan Popescu, şeful Centrului de Fructe Târgu-Jiu. Direcţia Silvică Gorj a încheiat un contract şi cu o firmă din Orăştie, care se ocupă de producerea ceaiurilor. Până acum, 19 tone de plante medicinale au fost livrate societăţii respective. Este vorba de flori de soc, urzici, sunătoare, flori de tei şi coada-şoricelului. Săptămâna viitoare urmează să fie expediată şi ultima tranşă, de 300 de kilograme.

image

Plantele au fost recoltate de gorjeni şi apoi predate, contra cost, ocoalelor silvice din mai multe localităţi. Cel mai bine plătit a fost kilogramul de sunătoare proaspătă: 3,9 lei. Pentru florile de soc şi cele de tei, Direcţia Silvică a plătit un leu pe kilogram, urzicile au fost cumpărate cu 2,5 lei kilogramul, iar coada-şoricelului cu 1,3 lei. Plantele au fost vândute apoi firmei din Orăştie, la preţuri mult mai mari.

Următoarele la cules, măceşele

 La sfârşitul lunii august sau, cel mai târziu, la începutul lunii septembrie va începe sezonul măceşelor. Direcţia Silvică a încheiat anul trecut, cu o firmă din Olanda, un contract care prevedea livrarea a 70 de tone. Întreaga cantitate a fost folosită pentru producerea făinii de măceşe.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite