Târgu-Jiu: Negustorii de păsări sunt loviţi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Negustorii de păsări sunt loviţi de criză
Târgu-Jiu: Negustorii de păsări sunt loviţi de criză

În târgul de păsări din Târgu-Jiu, oferta este bogată, de la bibilici şi până la porumbei, dar vânzările sunt sărace

Târgul de păsări de pe digul Jiului, din municipiul Târgu-Jiu, a fost astăzi plin de comercianţi şi de ţărani veniţi să-şi vândă înaripatele pe care nu pot să le mai crească. Vânzările au fost însă foarte slabe şi i-au nemulţumit pe cei care credeau că pot să-şi mai suplimenteze veniturile.

image

Ioana Rada (foto), din localitatea Ţicleni, a venit în târgul de păsări cu cinci curci ca să le vândă. S-au interesat câteva persoane, dar nimeni nu a cumpărat. Femeia are 70 de curci în gospodărie şi nu le poate creşte pe toate, pentru că mănâncă foarte mult. A plătit o taxă de 10 lei pentru a putea să-şi vândă păsările, dar nu a reuşit să dea niciuna. „E prima dată când vin. Nu am reuşit să vând nimic. Vânzarea este foarte slabă în târg. Pe un curcan cer 100 de lei, dar acum depinde şi de piaţă. Are o greutate de 7-8 kilograme. M-am gândit să mai vând din ele pentru că mănâncă foarte mult şi nu pot să le ţin pe toate“, ne spune Ioana Rada.

image

Radu Truică (foto-cel din dreapta), din Târgu-Jiu, este un mai vechi comerciant de păsări. Vinde de la găini şi până la bibilici. Comerciantul spune că preţurile s-au redus mult şi că vânzările nu mai merg aşa de bine: „Vânzările merg cât să trăim şi să nu murim. Păsările le cresc acasă. Preţurile se negociază. Au mai scăzut faţă de vara trecută, asta şi pentru că preţul la porumb s-a redus la jumătate“.

Astăzi, în târgul de păsări se găseau şi găini de rasă, dar nici acestea nu erau la mare căutare. „Vând găini din rasa brahma. Este o rasă de carne, dar, în acelaşi timp, e una dintre cele mai frumoase rase. Cocoşul ajunge la 5-6 kilograme la maturitate. Nu am vândut nimic. Nu mai are lumea bani“, ne-a precizat comerciantul.


Loc de întâlnire pentru crescătorii de porumbei


În târgul de păsări este un sector destinat vânzării de porumbei. Comercianţii spun că vin mai mult în târg pentru a se întâlni şi a schimba impresii, nu pentru a scoate un profit.

             

image

Lumea se uită şi apoi pleacă. Vând porumbei de diferite specii: înfoiaţi, voiajori, jucători, misirlii şi de agrement. Am 100 de porumbei şi nu pot să-i ţin pe toţi. Vânzarea de porumbei nu se face pentru bani, ci venim în târg mai mult pentru a ne lăuda şi a schimba opinii cu alţi crescători. Este mai mult un loc de întâlnire. Preţurile au scăzut la jumătate faţă de perioada din vară“, a povestit Ion Popescu, din Târgu-Jiu.

Preţurile practicate în târgu de păsări sunt următoarele:

- curcani: 40-50 de lei buc.;

- găini: 10-15 lei buc.;

- găini rasa brahma: 70-80 de lei buc;

- pui: 10-12 lei buc.;

- raţe: 20 lei buc.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite