Târgu-Jiu: Dan Neguleasa, un arhivist de şcoală veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost director al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Gorj timp de 37 de ani, îmbogăţind arhiva judeţului cu peste 3 kilometri liniari.

Pasiunea pentru istorie şi-a descoperit-o în liceu, atunci când a avut o profesoară eminentă, care i-a sădit în suflet dragostea pentru această materie. A urmat apoi Facultatea de Istorie la Bucureşti, iar imediat după ce şi-a terminat studiile s-a angajat ca muzeograf la Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu din Târgu-jiu. “Am lucrat la muzeu în 1966 timp de zece luni, când am participat la săpături arheologice pe şantiere şi am cunoscut colecţia de documente a muzeului. Din curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe informaţii despre tezaurul scris al judeţului Gorj, am decis să mă angajez la Direcţia Judeţerană a Arhivelor Naţionale”., spune Dan Neguleasa.  Astfel, din anul 1971 pînă în anul 2007, şia dedicat timpul carierei de director al acestei instituţii şi a reuşit de-a lungul acestor ani să îmbogăţească fondurile şi colecţiile prin mărirea zestrei arhivistice de la 700 de metri lininari la peste patru mii de metri liniari, prin preluarea de documente de la instituţiile gorjene şi de la colecţionarii particulari.

A publicat mai multe cărţi despre istoria judeţului Gorj

Pentru valorificarea zestrei documentare a arhivelor judeţene, Dan Neguleasa a organizat expoziţii, a participat la simpozioane şi sesiuni ştiinţifice şi a publicat în presa locală şi în reviste de specialitate articole şi studii despre istoria Gorjului. La toate acestea se adaugă şi câteva lucrări de sine stătătoare. Prima lucrare a publicat-o în anul 1980 şi s-a numit  „Tudor Vladimirescu- Omagiu”. A continuat cu întocmirea micromonografiei Direcţiei Jueţene a Arhivelor Naţionale, apoi a volumului de documente „Contribuţii gorjene în războiul de independenţă”, iar recent a catalogului de documente inititulat „Învăţământul public gorjean la încerput de drum”. „În această carte este vorba despre o concluzie la care am ajuns atât în urma studierii documentelor din arhivele gorjene, cât şi a participării la unele activităţi de sărbătorire a unor şcoli din judeţul Gorj. Problema începutului învăţământului public în judeţul nostru este o temă şi o perioadă foarte bogat ilustrată în arhivele locale, dar în acelaşi timp este şi o nevoie de a fi cunoscută pentru scrierea corectă a monogarfiilor şcolilor şi a localităţilor”, spune Dan Neguleasa. Este singura lucare de acest gen şi cu această temă din istoriografia romînească, fiind lansată anul acesta pe 27 octombrie.” În perioada cât mi-am desfăşurat activitatea la arhive, am avut deosebita bucurie şi plăcere de a contribui la edificarea actualului sediu al Direcţiei Judeţene a Arvhivelor Naţionale, care a asigurat şi va asigura condiţii optime de păstrare şi conservare a documentelor. Practic, arhivele sunt una dintre sursele de cunoaştere a identităţii naţionale”, mai adaugă Dan Neguleasa.

Care a fost cel important moment al carierei dumneavoastră?


A fost perioada anilor 1981-1984, când s-a construit noul sediu, în care am putut prelua peste 3 kilometri de arhivă, contribuind la sporirea zestrei documentare a instituţiei şi ferind arhivele gorjene de momentele neplăcute din trecutul lor, când multe documente au fost supuse degradării şi distrugerii, cu sau fără intenţie.

Aţi avut vreodată senzaţia că este plictisitoare această meserie?

Nicioadată nu am trăit sentimentul că mă plictisesc, deoarece documentele cercetate mi-au adus în faţa ochilor în permanenţă lucruri noi, interesante, ce mi-au permis a cunoaşte istoria aşa cum a fost ea de la sursă, nefiind prelucrată sau scrisă la comandă, aşa cum am găsit-o în multe lucrări de istorie. 

Ce-i place
„Îmi place să am o viaţă liniştită, să citesc cărţi de istorie, de călătorii şi literatură clasică. Merg pe jos foarte mult şi îmi place să fac sport, mai ales că am făcut 17 ani de handbal de performanţă, la echipa locală din Târgu-Jiu, cu care am ajuns până în divizia B”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place dezordinea, lipsa  de respect faţă de cei cu care intru în contact şi necinstea. Nu imi plac oamenii violenţi şi modul lor de manifestare. Din păcate, societatea noastră are din ce în ce mai mulţi astfel de oameni”.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite