Târgu-Jiu: Ileana Mustăcel, profesoara care trăieşte prin muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Ileana Mustăcel, profesoara care trăieşte prin muzică
Târgu-Jiu: Ileana Mustăcel, profesoara care trăieşte prin muzică

A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, la Secţia canto. Când nu predă limba şi literatura română, compune piese pentru realizarea unui album de muzică populară.

Ileana Mustăcel a avut de mică un vis, acela de a deveni cântăreaţă. În copilărie, fredona cântece prin curtea casei. A început să cocheteze cu muzica din clasa a IX-a, când participa la spectacole alături de ansamblul liceului.  Tot atunci a început să cânte alături de diverse formaţii de muzică pe la petreceri. „Atunci am văzut că oamenii din jur îmi acceptă vocea şi genul muzical”, îşi aminteşte tânăra.  După liceu, a mers mai departe la Facultatea de Litere  din Cluj Napoca. „Îmi doream tare mult să profesez în domeniul muzical însă, urmând o facultate cu pretenţii, m-am dedicat în exclusivitate învăţăturii”, mărturiseşte Ileana Mustăcel.

„Nu pot trăi fără muzică”

După absolvirea facultăţii, Ileana Mustăcel a fost abordată de către o formaţie de muzică populară din Padeş, iar în prezent, ea cântă la nunţi şi botezuri, în toată ţara. „Întotdeauna am avut încredere că voi reuşi. Există o zicală după care mă ghidez, aceea că trebuie să pierzi, ca să câştigi, trebuie să cazi, ca să te ridici. Pentru mine muzica este mai mult decât o pasiune. Nu pot trăi fără muzică. Am evitat festivalurile, unde nu se promovează calitatea şi talentul, ci nepotismul. Premiile sunt stabilite înainte, în culise. La o nuntă sunt mai aproape de om, cânt live, îmi dau seama când cineva mă apreciază”, spune solista.
Ea mărturiseşte că a fost sprijinită de primarul din Padeş şi de cântăreaţa de muzică populară Livia Argintaru. Ileana Mustăcel lucrează în prezent la un album muzical cu 15 piese compuse de ea însăşi. “Când sunt tristâ şi supărată compun cel mai bine textele. Versurile sunt trăite de mine, filtrate prin sufletul meu”.

Îmbină cântatul cu meseria de dascăl

După ce a absolvit facultatea în 2005, Ileana a ocupat postul de profesor de română la Grupul Industrial Constantin Brâncoveanu din Baia de Aramă. Tânăra intenţionează să înfiinţeze un grup folcloric la nivel de liceu. „Elevii mă apreciază tare mult şi mă bucur de sprijinul lor. Sunt foarte mulţi copii talentaţi care au nevoie de promovare şi ajutor. Eu nu am avut parte de prea mult sprijin din partea celor din jur, dar am avut încredere în Dumnezeu. Lui trebuie să-i mulţumesc pentru ceea ce sunt”, încheie Ileana Mustăcel.  
 

Ce îi place: Muzica populară. A încercat şi alte genuri, însă a cucerit-o muzica tradiţională. Îi plac melodiile cântate de Celine Dion.  Ascultă piesele artistei atunci când se află la volanul autoturismului, iar afară plouă. „Simt că mă liniştesc sufleteşte. Sunt o fire sensibilă şi romantică”

Ce nu-i place: Snobii şi parveniţii. Nu îi plac persoanele care, pentru a-şi atinge scopul, fac anumite lucruri imorale. De asemenea, nu suportă incorectitudinea de care unii oameni dau dovadă.

ADS: Ce solişti de muzică tradiţională preferi?
I.M: Livia Argintaru şi Nicoleta Voica reprezintă pentru mine modele în lumea artistică.  Un artist trebuie să fie model nu doar pe scenă, ci şi în viaţa de zi cu zi.

ADS: De la cine moşteneşti pasiunea pentru muzică?
I.M: Cred că îl moştenesc pe tata, avea o voce extraordinară, însă niciodată nu şi-a cultivat-o. A murit când eu aveam 16 ani. Tot ceea ce fac acum o fac pentru mine şi în amintirea tatălui meu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite