Târgu-Jiu: Mii de gorjeni vor să se lase de obiceiul fumatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Mii de gorjeni vor să se lase de obiceiul fumatului
Târgu-Jiu: Mii de gorjeni vor să se lase de obiceiul fumatului

Aproape 3000 de oameni au fost consiliaţi şi au primit medicamente gratuite oferite  prin programul naţional „Stop Fumat“. 40 la sută au reuşit să renunţe la tutun.

Aproape 3000 de gorjeni sunt incluşi în Programul Naţional „Stop Fumat“, prin care se asigură gratuit consiliere psihologică şi medicamente. Programul a fost demarat la sfârşitul anului trecut. Datele statistice întocmite la nivel judeţean arată că 40 la sută din cei care au beneficiat de medicamente gratuite au reuşit să se lase de ţigări. Zeci de fumători trec zilnic pragul cabinetului antifumat din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie de la Pasarelă. Medicii pneumoftiziologi incluşi în acest program spun că majoritatea persoanelor au renunţat la fumat datorită crizei financiare. „Au renunţat la acest viciu din cauza scumpirii ţigărilor. Acesta este principalul motiv. Sunt şi unii care s-au gândit la sănătatea lor, dar restul de 60 la sută nu au avut voinţă. Degeaba au urmat tratamentul cu medicamente dacă ei nu au avut ambiţie“, a declarat Maria Popescu, medic primar pneumoftiziolog. Gheorghe Drăguţescu de 43 de ani  locuieşte în comuna Licurici şi spune că anul acesta a rămas fără loc de muncă şi, astfel, a fost nevoit să se lase de fumat. „Cheltuiam peste două milioane de lei pe lună pe pe ţigări, dar am fost nevoit să renunţ din cauză că nu mai am servici. A fost greu dar am luat nişte medicamente“. Un alt fumător, în vârstă de 40 de ani, a încercat de mai multe ori să se lase de fumat însă niciun remediu nu a dat randament. „De 20 de ani fumez. Am dat 15 lei pe nişte ţigări antitabac, dar aveam şi mai multă poftă de ţigări. Voi merge la cabinetul antifumat pentru că tuşesc foarte mult şi deranjez pe ceilalţi membrii ai familiei“, spune Ion Badea din comuna Negomir.
 
Fumătorii înrăiţi ajung la medici în stare gravă

Fumătorii înrăiţi ajung de obicei în stare gravă la consultaţii. Dumitru Temelie din Târgu-Jiu care s-a prezentat la cabinetul antifumat în stare de disperare. Băbatul are 49 de ani şi fumează de 30 de ani. Vrea cu orice preţ să scape acest viciu care i-a distrus sănătatea. Medicii i-au descoperit acestuia o boală de ficat. „Am fost la Bucureşti la un control şi doctorii mi-au descoperit nişte pete de sânge pe ficat. Săptămâna aceasta sunt programat la spitalul Fundeni din capitală pentru un alt control. Mi-au zis să mă las că altfel o să mor. Am încercat să beau şi ceaiuri, am luat şi medicamente şi în zadar. Sunt disperat“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite