Târgu-Jiu: Centrul Maternal din Târgu Jiu, refugiul mamelor minore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Centrul Maternal din Târgu Jiu, refugiul mamelor minore
Târgu-Jiu: Centrul Maternal din Târgu Jiu, refugiul mamelor minore

Tot mai multe mame minore îşi găsesc adăpost în Centrul Maternal din municipiul Târgu-Jiu. Patru mame cu vârste de până la 18 ani se află în acest moment internate în instituţia de protecţie socială, în condiţiile în care în anii anteriori se înregistrau doar unul sau două cazuri.


Patru mame minore sunt internate în Centrul Maternal din municipiul Târgu-Jiu împreună cu micuţii cărora le-a dat naştere. Numărul acestora a crescut foarte mult faţă de anul trecut. „În acest an avem patru cazuri de mame cu vârste de până la 18 ani, în timp ce în anii trecuți nu aveam mai mult de una sau două“, a spus Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal Târgu-Jiu.
Potrivit acestuia, multe dintre mamele minore nu-și cunosc partenerii cu care au rămas însărcinate și au fost pe punctul de a-și abandona copii. Angajații centrului au trebuit să facă muncă de consiliere cu acestea, pentru a le determina să renunțe la gândul disperat. Una dintre mamele minore aflate în Centrul Maternal din Târgu-Jiu ne-a spus că părinţii nu au mai primit-o acasă după ce au aflat că sarcina este avansată: „Părinţii nu m-au mai primit acasă după  ce au aflat că sunt însărcinată şi că nu se mai poate face nimic pentru a întrerupe sarcina. Nici partenerul cu care am rămas gravidă nu m-a ajutat cu nimic şi m-a părăsit. Stau aici pentru că în altă parte nu am unde să merg“.

24 de copii vin la centru de zi

În cadrul Centrului Maternal mai funcţionează şi un centru de zi în care sunt primiți zilnic 24 de minori de vârstă școlară și preșcolară. Ambele situații, atât în cazul mamelor cât și în cazul copiilor au fost determinate de sărăcie, aceste peroane ajungând aici pentru că acasă nu au condiții pentru a trăi în limita normalului. „Am întâlnit cazuri uluitoare cu femei bătute sau părăsite, copii care stăteau în frig și fără un regim alimentar adecvat sau fără condiții pentru a învăța și pentru a merge la școală. Din acest motiv ajung la noi și ne cer ajutor“, spune Gheorghe Milosteanu..

Centrul maternal va fi reabilitat

Centrul maternal Târgu-Jiu va intra într-un proces de reabilitare, conducerea instituției demarând deja un proiect în acest sens. „Vom reface sistemul electric și cel de canalizare, iar apoi vom realiza un sistem de termoizolație la întreaga clădire pentru a mai face economii la cheltuielile legate de căldură. De asemenea vom încerca să obținem și niște bani din fonduri structurale ca să montăm o instalație bazată pe energie solară pe care să o folosim la încălzitul apei“, a precizat directorul instituției, Gheorghe Milosteanu. Până acum, centrul pe care îl conduce a avut parte numai de lucrări de reparații și de igienizare, acestea fiind făcute doar ca o soluție de moment pentru putea funcționa. Înainte de a deveni centru maternal aici a funcționat o secție pentru distrofici, aparținând Spitalului Județean. Clădirea are acum o canalizare foarte veche și o rețea electrică depășită pentru consumul de energie care este supusă, motiv pentru care lucrările de reabilitare se impun, a mai spus Milosteanu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite