La Peştişani, „Infinitul“ măsoară doar 12 metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O replică a operei lui Constantin Brâncuşi, Coloana fără Sfârşit, a fost instalată la intrarea în comuna natală a marelui sculptor gorjean. Copia „Coloanei“ lui Brâncuşi a fost cumpărată de Nicolae Nicolcioiu, viceprimarul din Peştişani, în schimbul a două troiţe din lemn.

O replică a coloanei realizată de marele sculptor Constantin Brâncuşi, dar de dimensiuni mult mai mici - 12 metri faţă de 29,35 metri originalul - a „răsărit" pe un teren viran de la intrarea în localitatea gorjeană Peştişani, . Autorităţile locale susţin că au dorit, astfel, să marcheze comuna în care s-a născut Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii. Reproducerea la scară a „Coloanei fără Sfârşit" nu poate fi ratată de niciun trecător pentru că se află la marginea drumului DN 67 D Târgu-Jiu - Tismana - Băile Herculane, iar în jur nu există nicio construcţie.

Poveste misterioasă

Localnicii din satul Frânceşti, aflat în imediata vecinătate a monumentului, nu ştiu prea multe despre coloana din beton care a apărut în zonă. „Eu n-am văzut-o până acum. Am auzit că seamănă cu cea făcută de Brâncuşi, dar că nu este încă terminată. Are şi nişte pietre mari în jurul ei, dar nu ştiu ce e cu ele. E bine că s-a pus aici Coloana, e un gest de recunoştinţă", spune Filip Tivig (77 de ani). Bărbatul a venit acum pentru prima dată să vadă îndeaproape „Coloana din Peştişani", deşi locuieşte nu foarte departe. Soţiei acestuia, Elena (69 de ani), doar îi ajunsese la urechi că pe acolo pe unde merge vara cu vitele la păscut a apărut o „coloană" ca a lui Brâncuşi, dar n-a avut curiozitatea să meargă să o vadă. Construcţia este din beton, are 12 metri înălţime şi este fixată într-o fundaţie adâncă de doi metri. Florin Pavel, primarul comunei Peştişani, spune că lângă copia Coloanei va fi amenajată şi o parcare pavată cu pietre şi vor fi amplasate scaune şi mese pentru drumeţii obosiţi.

Originalul are 29,35 metri înălţime

Originalul are 29,35 metri înălţime

Edil cu simţ artistic

Nicolae Nicolcioiu, viceprimarul din Peştişani, este cel care a descoperit copia în miniatură a Coloanei fără Sfârşit. „Am găsit, vara trecută, această «Coloană în buruieni», în curtea bisericii din comuna Stăneşti. Am şi luat legătura cu părintele Popescu şi am întrebat ce este cu ea. Mi-a spus că se află acolo de aproximativ 20 de ani şi că este realizată la comanda fostului preot al parohiei Stăneşti. I-am explicat că e vorba de comuna lui Brâncuşi şi că e bine să se afle acolo", spune Nicolcioiu.

Viceprimarul declară că a negociat cu părintele ca Primăria Peştişani să facă două troiţe din lemn în schimbul Coloanei. „Am luat Coloana de acolo şi am montat-o. Consiliul Local n-a fost de acord să plătească 3.000 de lei contravaloarea celor două troiţe înalte de trei metri, aşa că totul a rămas pe umerii mei. Dar am găsit câţiva sponsori. Coloana va trebui acum curăţată, chituită ca să arate bine şi să reziste", mai precizează el.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite