Târgu-Jiu: Grigore Bunăiaşu şi-a donat salariul pentru Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Bunaiasu
Grigore Bunaiasu

Este director al Filialei Gorj de 15 ani şi, timp de patru decenii, s-a implicat în ajutorarea oamenilor puşi la grea încercare, în diferite momente ale vieţii. Grigore Bunăiaşu a început recent să strângă bani chiar şi pentru victimele cutremurului din Haiti.

Grigore Bunăiaşu a început să lucreze ca educator de sănătate la Direcţia Sanitară a judeţulului Gorj, Compartimentul Educaţie pentru sănătate. În anul 1968, a decis să devină voluntar în cadrul Crucii Roşii. „Poate specificul profesiei mele, lucrând foarte mult ca educator de sănătate, m-a determinat să mă îndrept către activitatea de voluntariat. Nevoia de a cunoaşte oamenii, de a-i înţelege, m-a făcut să particip la diverse activităţi în colaborare cu Crucea Roşie, de la nivelul judeţului şi, mai târziu, cu cea de la nivel naţional“, spune Grigore Bunăiaşu. Activităţile pe care le-a desfăşurat, atât în profesia de educator de sănătate, cât şi în cea de voluntar de Cruce Roşie, l-au făcut să înţeleagă că este nevoie să cunoşti în totalitate toate problemele pe care le ridică societatea.„ Dacă toţi suntem egali în faţa celui de sus, nu acelaşi lucru îl putem spune şi din punct de vedere material. De aceea, am considerat să vin în sprijinul celor cu nevoi“, a adăugat directorul Crucii Roşii. Prima acţiune umanitară a lui Grigore Bunăiaşu a fost aceea de donare de sânge. „Încă din 1968, pentru mine, voluntariatul a fost cu acte în regulă, făcând parte din conducerea Crucii Roşii, filiala Gorj. E o muncă foarte frumoasă, dar trebuie să ai dragoste şi pasiune faţă de semenii tăi, mai ales faţă de cei aflaţi în suferinţă“, a precizat acesta . A fost solicitat de către Consiliul Naţional al Societăţii de Cruce Roşie din România să susţină dezvoltarea acestei activităţi la nivelul judeţului Gorj şi, de atunci, au trecut 15 ani de când este director al filialei.


Ajutor pentru nevoiaşii din aproape toată ţara


În fiecare an, a derulat zeci de acţiuni umanitare şi activităţi legate de educaţia sanitară, de pregătirea voluntarilor în acordarea primul ajutor premedical, prin detaşamentele de intervenţie care acţionează în caz de dezastre. Prin filiala Gorj, au fost şcolarizate sute de eleve ale Şcolii de Surori de Cruce Roşie, iar de ajutoarele primite au beneficiat mii de nevoiaşi. A sprijinit şi alte judeţe cu diferite calamităţi sau dezastre naturale, fie alunecări de teren, fie inudaţii. Printre acţiunile întreprinse la nivelul judeţului Gorj se numără şi cea privitoare la alunecările de teren din comuna Roşia de Amaradia, unde Crucea Roşie a instalat un cort şi, pe toată perioada desfăşurării acestei acţiuni, au fost distribuite apă minerală, alimente şi îmbrăcăminte. „Menţionez sprijinul acordat judeţelor Timiş, Caraş Severin şi celor din Molodova, în special Botoşani, unde am trimis ajutoare sinistraţilor, în urma inundaţiilor. Impresionat este că vezi familii care toată viaţa şi-au agonisit ca să aibă la bătrâneţe ceva şi, în câteva clipe, nu mai au nimic“, adaugă Grigore Bunăiaşu.


Ce-i place


Arta, în general. Mă refer la muzică, poezie, teatru, pictură. Pentru mine este relaxant să ascult o muzică bună, mă binedipune dacă văd un spectacol bun şi mă linişteşte o poezie plăcută, mai cu rimă.


Ce nu-i place


Nu suport ipocrizia, falsitatea. Am considerat că este cinstit să fii corect cu semenii tăi şi cu tine însuţi, de aceea nu pot să-i sufăr pe ipocriţi şi pe cei care nu îşi respectă semenii şi nici pe ei. Poate este deformaţie profesională, ţinînd cont că , in activitatea mea, am avut de-a face cu multă suferinţă şi durere.


Întâmpinaţi greutăţi în ceea ce privşte activitatea de voluntariat?


Crucea Roşie dispune de volunari, în special în rândul studenţilor, dar, când îşi termină studiile, părăsesc localitatea, se stabilesc în altă parte şi unii dintre ei îşi desfăşoară activitate ca voluntari acolo unde se duc. Consider că, dacă s-ar cunoaşte mai bine activitatea de Cruce Roşie, vom avea cu siguranţă oameni de suflet care vor fi alătuiri de noi.


Care este ultima acţiune întreprinsă?


Ultima acţiune întreprinsă şi în curs de derulare este strângerea de fonduri băneşti pentru dezastrul care s-a abătut asupra comunităţii din Haiti. Oamenii au răspuns pozitiv acestei acţiuni şi depun sume în urna Crucii Roşii care este instalată în incinta marketului Succes din Piaţa Mare. Sper să convingem cât mai mulţi oameni să doneze sume modice pentru a veni în sprijinul năpăstuiţilor de soartă din Haiti.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite